Annons

Trivsam skördefest i Borrby

Söpndagens skördemarknad blev en lugn och trivsam tillställning med en modest skara minglande besökare.
Simrishamn • Publicerad 13 oktober 2008
Max Grym och Daniel Palm från Hotell och restaurangprogrammet i Ystad bjöd på uppskattad soppa.
Max Grym och Daniel Palm från Hotell och restaurangprogrammet i Ystad bjöd på uppskattad soppa.Foto: 
Borrbybor och tillresta marknadsbesökare passade på att handla närodlade grönsaker under årets skördemarknad. Bild: Anette Sjöstrand
Borrbybor och tillresta marknadsbesökare passade på att handla närodlade grönsaker under årets skördemarknad. Bild: Anette SjöstrandFoto: 
Kerstin Olausson var inte överdrivet förtjust i Victoria Lindhs hjortronglögg.
Kerstin Olausson var inte överdrivet förtjust i Victoria Lindhs hjortronglögg.Foto: 
Ingela Mauritsson med barnen Jenny och Jesper Nilsson sålde pumpor i alla stilar och storlekar.
Ingela Mauritsson med barnen Jenny och Jesper Nilsson sålde pumpor i alla stilar och storlekar.Foto: 

- Vi har handlat tomater och spetspaprika, upplyser den nyblivna Borrbybon Åsa Forsblad som tagit med sig barnen Olga och Edvin till marknaden. Nu ska vi hem och laga närodlad söndagsmiddag.

Ett tiotal mer eller mindre lokala odlare, företagare och föreningar var på plats för att visa upp sig.

Annons

Ingela Mauritsson från Boställets grönsaker i Löderup sålde Hallowenpumpor och prydnadspumpor på löpande band. – Antingen äter man dem eller så kan man skära ut en lyktgubbe av dem till Halloween, förklarar hon. Att använda pumpa som tillbehör är dessutom helt rätt GI-mässigt.

Från Gärsnäs gård kom företaget Victoria Lindh från företaget Lammet och Herden.

I marknadsståndet sålde Victoria Lindh egentillverkad lammkorv och en uppsättning värmande ullprodukter.

Kerstin Olaussson från Borrby passade på att provsmaka företagets hjortronglögg.

– Sådär, och en rynkad näsa blev domen. Borrby scoutkår serverade kaffe med äppelkaka och grillade korv.

– Det är världens godaste korv, en tjock grillkorv från Ugglarp, intygar korvgubben.

Skördemarknadens mest populära maträtt var ändå höstsoppans som eleverna från Hotell och restaurangprogrammet i Ystad bjöd på. Det var Ystadseleverna som lyckades ta hem segern i årets upplaga av höstsoppsduellen mellan dem och Simrishamn, som avgjordes den 17 september.

Traditionsenligt släpptes det hemliga receptet på vinnarsoppan vid marknadsstarten och strax efter ringlade kön till provsmakningen lång.

– Vi har komponerat en mustig rödbetssoppa med pepparrotscrèm och champinjonpirog, berättar det stolta vinnarparet Max Grym och Daniel Malm.

– Mmmmm, fantastiskt gott, hördes från marknadsbesökarna.

Annons

Skönsjungande gycklargruppen Iris vandrade runt på marknaden och underhöll besökarna med stämsång.

Årets marknad avslutades med en stämningsfull skördegudstjänst i Borrby kyrka.

Marika Johanssonmarika.johansson@ ystadsallehanda.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons