Annons

"Trivsamt och trevligt bibliotek"

I lördags invigdes Sankt Olofs nya och efterlängtade bibliotek.
Simrishamn • Publicerad 30 januari 2005
Den ryska specialistläkaren Liudmila Sokolova har flyttat från Sankt Petersburg till Sankt Olof, där hennes 8-åriga dotter Ksenia börjat skolan. Ksenia läser gärna om hästar och prinsessor.
Den ryska specialistläkaren Liudmila Sokolova har flyttat från Sankt Petersburg till Sankt Olof, där hennes 8-åriga dotter Ksenia börjat skolan. Ksenia läser gärna om hästar och prinsessor.Foto: 
Filialföreståndare Gunilla Arvidsson hjälper det språk- och litteraturintresserade Sankt Olofsparet Anders Garnow och Liudmila Sokolova vid utlåningsdisken.
Filialföreståndare Gunilla Arvidsson hjälper det språk- och litteraturintresserade Sankt Olofsparet Anders Garnow och Liudmila Sokolova vid utlåningsdisken.Foto: 

– Biblioteket är trivsamt och trevligt jämfört med det gamla i medborgarhuset, säger paret Marianne och Carl Nylander, som lämnat Stockholm för Sankt Olof.

YA mötte dem utanför skolan med några böcker i handen, bland annat ett par böcker om Österlen.

Annons

– Det är lättare att hitta böckerna nu, tycker Carl Nylander.

Nöjda var också Sankt Olofsborna Saga Andersson och Uno Olsson.

– Jag går ofta hit. Det är en fin förmån som aldrig får försvinna, säger Uno Olsson, så att kultur- och fritidschef Gunilla Janlert hör hans budskap.

Filialföreståndare Gunilla Arvidsson är också glad, eftersom hon lämnat de mörka källarlokalerna i medborgarhuset.

– Vi har fått mer ljus här i skolans tidigare samlingsrum, säger Arvidsson, medan en mäktig kungsörn i trä svävar över hennes huvud.

Bibioteket har gallrat bort cirka 2 500 böcker. Kvar finns 8 000 böcker, tidskrifter med mera. Rektor Helena Carlsson tycker att skolan dragit en vinstlott. Nu blir det lättare för barnen att gå till biblioteket och låna.

– Samlingsrummet kommer vi inte att sakna, eftersom det blir cirka tjugo elever färre till hösten, säger Helena Carlsson.

På skolan går idag 103 elever, vilka svarar för ungefär halva utlåningen på biblioteket.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande, Gunilla Aastrup-Persson, framhöll också i sitt invigningstal att biblioteket blir mer tillgängligt för alla.

Under invigningen bjöds det på varm äppelbrygd, pinnar och musikalisk underhållning.

Annons

Gert Hagander från Sankt Olof tolkade svenska visdiktare till eget ackompanjemang på gitarr och ukulele. Ett litet blåsinstrument, kazoo, kunde också höras i den ljusa och luftiga lokalen.

Pontus Persson

sankt olof
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons