Annons

Tügels kupor godkänns

Bråket om Seyhans Tügels takkupor tar nu en ny vändning. Förvaltningsrätten godkänner ombyggnaden och ger därmed kommunen och länsstyrelsen bakläxa. Tügel själv överväger att lämna Simrishamn eftersom han länge känt sig motarbetad.
Simrishamn • Publicerad 5 oktober 2010
Seyhan Tügel.
Seyhan Tügel.Foto: 

– Jag har blivit fullständigt motarbetad av kommunen, säger Seyhan Tügel.

Han menar att alltsedan kioskstriden nere på hamnplan 1993 har Simrishamns kommun förföljt honom och gjort livet besvärligt.

Annons

– Man har inte kunnat skilja på sak och person, säger Seyhan Tügel. Därför är jag glad att förvaltningsrätten ändrade länsstyrelsens beslut och gav mig rätt. Men jag funderar på att lämna Simrishamn.

Förvaltningsrätten går på Tügels linje på punkt efter punkt.

Trots att rätten gav Seyhan Tügel rätt är han dock inte odelat glad. Processandet har tagit på krafterna och kostat pengar i juridisk hjälp.

– Mina nerver är inte på plats, säger han. Det har varit 17 års ständigt lidande. Detta har kostat mig 600 000–700 000 kronor. Husen har stått tomma i flera år under tiden har jag fått betala på lånen till banken.

Byggnaderna i den gamla stadsdelen i kvarteret Herden är av stort värde och klassas som riksintresse för kulturmiljön.

Seyhan Tügel har gjort en del ändringar som en takhöjning, bytt ut gamla takfönster och byggt ett par takkupor.

I ett gatuhus mot Norregatan har taket lyfts upp till två våningars fullhöjd. Detta strider mot den gällande detaljplanen som tillåter högst en våning och med en höjd på högst tre meter.

Men förvaltningsrätten som gjorde syn på platsen den 17 september menar i sitt beslut att detta kan man köpa. Eftersom åtgärden har gjorts mot innergården:

"Åtgärden kan godtas som en med planens syfte förenlig godtagbar avvikelse".

I klartext menar rätten att takhöjningen påverkade inte byggnaden så mycket att det är skäl att säga nej till bygglov.

Annons

På samma vis resonerar förvaltningsrätten när det gäller takkuporna. Inget hinder finns mot att ge bygglov för kuporna som också de är uppförda mot innergården.

Länsstyrelsen menade i sitt beslut att de långa kuporna stred mot detaljplanen och hade byggts för att öka höjden i ovanvåningen. Samt att de blev för höga, alltså över tre meter.

Även när det gäller tre pyramidformade takfönster är det fråga om endast en mindre omändring.

De tre fönstren var gamla och behövdes bytas ut. Fönstren byttes ut med liknande material, vilket får förvaltningsdomstolen att ge klartecken.

Länsstyrelsen menade i sitt beslut att ett takfönster var placerat mot gatan.

Så är dock inte fallet, menar rätten.

När det gäller byte av material på tak och fasader är även det en mindre avvikelse från planen som kan accepteras. Även om fasaden till viss del har förändrats.

Förvaltningsrätten skickar nu tillbaka målet till kommunens myndighetsnämnd för utfärdande av bygglov.

YA sökte utan framgång företrädare för myndighetsnämnden under måndagen.

Gert Ljungqvist gert.ljungqvist@allehandasyd.se
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons