Turismen på Österlen ökar kraftigt

Turistnämndens bokslut visar att 2001 var ett mycket bra år för turismen på Österlen. Bland annat ökade antalet besökande på byrån med drygt 21 000 personer.
Simrishamn • Publicerad 26 februari 2002
Margaretha Hemne, nöjd turistchef. ARKIVBILD: PONTUS PERSSON
Margaretha Hemne, nöjd turistchef. ARKIVBILD: PONTUS PERSSONFoto: 

- Det finns väldigt duktiga arrangörer som slår vakt om den kvalitet Österlen står för, säger Margaretha Hemne, nöjd turistchef i Simrishamn. Hon tycker att nämnden fått ut mycket verksamhet för pengarna. I fjor var de totala intäkterna drygt 2,7 miljoner kronor. Överskottet på 385 000 kronor gäller ännu inte betalda kostnader för att trycka nya broschyrer och affischer för gästgiveri- och cykelpaket. På gång är också en ny Österlenbroschyr om skutor och sjöfart. Turistbyrån i Simrishamn hade i fjor 79 100 besökare, jämfört med 58 000 året innan, en ökning med 21 100 besökare. E-posten har också gjort sitt intåg. Antalet mottagna e-brev har ökat från 5 700 år 2000 till 7 781 i fjor. - Stuguthyrningen har gått mycket bra, säger Margaretha Hemne och nämner att omsättningen ökat från 4,6 till 5,1 miljoner kronor. Försäljningen av olika paket, såsom gästgiveri- och cykelpaket, har också ökat kraftigt, från 2,2 till 3,3 miljoner kronor. Stuguthyrningen fortsätter att öka, och ligger redan i år på över 2,5 miljoner kronor, vilket är 600 000 kronor mer än motsvarande tid i fjor. - Efterfrågan är så stor att vi behöver fler stugor att hyra ut för att kunna kommande säsong, säger Hemne. Hon konstaterar att satsningen på marknadsföring burit frukt. Som exempel nämns: - Broschyren om Österlen, i samarbete med Tomelilla kommun. Den har tryckts i 70 000 ex i svensk, engelsk och tysk upplaga. - En broschyr som lockar folk att bosätta sig här har distribuerats som bilaga med Amelia och Finanstidningen. - Turistbyrån har deltagit vid mässor i Sverige, Danmark och Tyskland. - Under året har turistbyrån haft många besök av media från Sverige, Danmark, Tyskland och Polen. Dessutom har turistbyrån deltagit i en rad projekt, bland annat Trädgårdskalendariet, Sillens dag, Barntillåtet, Österlenfågeln och projekt Handen. Att turismen är värdefull för Simrishamns kommun visar den turistekonomiska undersökning som Resurs AB gjorde år 2000. Då omsatte turismen 500 miljoner kronor, vilket gav totalt 28,8 miljoner i skatteintäkter. Detta kan jämföras med 1991, då turismen i kommunen omsatte 236 miljoner kronor och gav 9,4 miljoner i skatteintäkter. - Vi har ett 40-tal restauranger i kommunen som har direkt glädje av turismen. Men det skapas också jobb i bagerier, tvätterier och andra företag, framhåller turistchef Margaretha Hemne.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.