Annons

Två års fängelse för grov misshandel och häleri

Två års fängelse och skadestånd på sammanlagt 106 000 kronor. Det blev domen för en man i 30-årsåldern som bland annat misshandlade två män med ett basebollträ i Simrishamn i juni.
Simrishamn • Publicerad 5 augusti 2002

Domen omfattar 16 åtalspunkter däribland fem fall av misshandel, ett antal narkotikabrott, grovt hemfridsbrott, häleri, skadegörelse och olaga hot. Tingsrätten i Ystad fann 30-åringen skyldig till 15 av åtalspunkterna, endast en ogillades och detta handlade om övergrepp i rättssak. Mannen greps och häktades i juni i år efter att ha misshandlat tre personer under en och samma kväll i Simrishamn. Två av dem fick ta emot slag från ett basebollträ. En av männen fick utstå upprepade slag mot huvudet och ådrog sig därigenom svåra skador i ansiktet. Tingsrätten ansåg att misshandeln var att räkna som grov och att strafffet därför ska vara mer än ett års fängelse. De övriga åtalspunkterna grundar sig i händelser från slutet av år 2000 och fram till slutet av 2001. Tingsrätten fann bland annat mannen skyldig till att en natt i augusti 2001 ha tagit sig in i en lägenhet i Tomelilla genom att krossa fyra fönster och därefter ha slagit en bekant med en träkuleförsedd metallkedja. Vid fyra tillfällen under perioden 2000-2001 åkte 30-åringen även fast för mindre narkotikabrott. Han ska dessutom ha krossat ett antal fönster på en restaurang i Simrishamn. Mannen dömdes vidare mot sitt nekande för häleri. I december 2001 sålde han en del möbler och husgeråd till en antikvitetsaffär på Österlen. Affärsinnehavaren anade oråd och larmade polisen som kunde knyta godset till ett inbrott i ett fritidshus utanför Hammenhög. Tingsrätten slår fast att mannen måste ha vetat om att det rörde sig om stöldgods. 30-åringen greps i samband med misshandlarna i juni och har sedan dess suttit häktad. Tingsrättens dom blev alltså två års fängelse och sammanlagt 106 000 kronor i skadestånd. Skadestånden fördelas mellan sex målsägande och det höga beloppet beror främst på ersättningen för de skador en av männen ådrog sig när han misshandlades med ett basebollträ.

Magnus Aspegren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons