Annons

Tyska bakverk i torghandeln

Bondbröd, dinkelbröd och pumpabröd lockar många kunder till Mudricks gula varubil på Stortorget i Simrishamn.
Simrishamn • Publicerad 13 oktober 2008
Uwe Lange säljer tyska bakverk på Stortorget i Simrishamn.Bild: pontus Persson
Uwe Lange säljer tyska bakverk på Stortorget i Simrishamn.Bild: pontus PerssonFoto: 

Varje torsdag säljs det tyska bakverk vid den mobila disken, där Uwe Lange talar med kunderna på både tyska och svenska.

Förklaringen är att han har sina bopålar nedslagna i såväl tyska Wismar som skånska Svedala.

Annons

– Jag är anställd av Michael Mudrick Bäckerei på Rügen, varifrån det halvfärdiga brödet kommer. Vi bakar det sedan i vår ugn direkt på plats, säger Uwe Lange och börjar tala tyska med Jutta Andersson från Gärsnäs.

– Det är perfekt att kunna köpa tyskt bröd här. Mina favoriter är surkålsbröd, bondbröd och Rügenbröd, säger Jutta, som lämnade Hamburg för Sverige 1954. Fler tysktalande kunder kommer fram, lockade av bland annat vallmofranska, ostbullar och munkar.

Mudricks bageri och konditori har en tysk bageriaffär på centralstationen i Malmö.

Företaget säljer också sina produkter på ett 20-tal platser i Sydsverige.

Därmed bidrar företaget till att hålla torghandeln levande.

Bageriet har sitt säte i Baabe, nära Putbus på Rügen, som tillhör en av pärlorna i Mecklenburg Vor-pommern.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons