Ung kattakung korad i Tommarp
Om man börjar med att slå katten ur tunnan kan det sluta med att man skjuter papegojor.
Det hoppas man i alla fall i Thumatorps Sankt Knutsgille där man varje år ordnar "kattafest" för medlemmarnas barn och barnbarn i gilleslokalen i Tommarp.
– De som har varit på kattafesterna är ofta de som blir upptagna i gillet när de blir äldre, säger Gertie Stenkula, en riktig veteran i Sankt Knutsgillet.
Fast något djurplågeri är det varken när det gäller att slå katten ur tunnan för de små, eller när det gäller det årliga papegojskyttet för de stora.
Ursprunget är visserligen en medeltida sedvänja där man slog på en tunna med en livs levande svart katt för att driva bort onda krafter.
Men i dag är katten i tunnan ett icke ömtåligt mjukisdjur och de vuxnas "papegojor" av trä lider inte heller några kval.
Och innan det är dags för barnen att gå loss på den specialtillverkade och lagom hållbara tunnan bjuds det saftkalas och barnlekar där föräldrar och far- och morföräldrar verkar ha precis lika roligt som barnen.
När det till slut är dags att börja bearbeta tunnan får de största barnen börja. Kattakung blir den som slår det avgörande slaget som får mjukdjuret att ramla ut. I år heter han Emil Andersson – och med sina tre år är han den yngste kattakungen någonsin.
Ulrika Wangel