Annons

Unga flyttar ut – gamla flyttar in

De unga flyr Simrishamn eftersom det är för lugnt, saknas jobb och utbildning. De gamla gillar lugnet och flyttar till kommunen i stora skaror. Det visar en undersökning som gjorts vid Lunds universitet.
Simrishamn • Publicerad 7 mars 2014

Den genomsnittlige inflyttaren är en person som är runt 62 år gammal med högskoleutbildning.

Det är naturen, havet och lugnet som främst lockar folk att flytta till kommunen som har en stor inflyttning av främst äldre. Cirka 60 procent av de som flyttar till Simrishamn är över 50 år. Flest inflyttade äldre finns i spannet mellan 60 och 69 år.

Annons

De som är 65 år och äldre är mycket nöjda med kommunen och ger Simrishamn högt betyg. Det gäller de äldre som lämnar kommunen såväl som de äldre som flyttar in.

När det gäller unga som lämnar kommunen är det precis tvärtom.

Enligt undersökningen uttryckte de stort missnöje med skolan och menade även att det inte finns mycket att göra i Simrishamn för de yngre.

I enkätundersökningen fanns det också möjlighet till så kallade fria svar. Även här riktar unga svidande kritik mot kommunen: ”Många av de yngre såg dessutom Simrishamn som en pensionärskommun”.

Flyttat illbaka

I de fria svaren finns också missnöje med skolan, och då i synnerhet gymnasieskolan.

Men i frisvaren uttrycks att många av de yngre utflyttarna kan tänka sig att flytta tillbaka till Simrishamn. Något som kommunalrådet särskilt noterar.

– Det är roligt att unga gärna vill flytta tillbaka senare i livet, kommenterar Anders Johnsson (M).

Samtidigt tycker han det är naturligt att unga söker sig vidare i livet för utbildning och karriär.

– Undersökningen visar det vi visste sedan tidigare och som tidigare enkäter också visat, säger Anders Johnsson. Att det är naturen och havet på Österlen som lockar och att man lämnar kommunen för studier och arbete.

Annons

– Men detta hjälper och ger oss ett underlag när det gäller service.

700 enkäter

Enkätundersökningen har gjorts av två studenter vid Lunds universitet, arbetet är en del deras kandidat-examen i statistik.

Sammanlagt 700 enkäter skickades ut och 38,2 procent svarade. För två år sedan gjordes en liknande undersökning, då var svarsfrekvensen lite högre.

Taner Caliskan
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons