Annons

Ungdomsgäng misstänks för ofredande

Ett ungdomsgäng har "dragit runt" och ställt till med förtret för folk i centrala Simrishamn i veckan. Det har lett till polisanmälningar om både misshandel, olaga hot och ofredande.
Simrishamn • Publicerad 28 januari 2005

Det är främst unga människor som har drabbats av gängets framfart även om en och annan äldre invånare i centrala staden känt sig ofredade när det har kastats snöbollar på fönsterrutor.

– Vi har haft en del incidenter när gänget uppträtt hotfullt närde blivit tillsagda av utomstående, säger Lennart Nilsson, chef för närpolisen.

Annons

Häromkvällen var det till exempel bråk i Valfisken då en några år äldre kvinna kommenterade ungdomarnas beteende och som då blev sparkad. I gänget finns mellan fem och sju ungdomar, antalet kan variera från gång till gång, i åldrar mellan 13 och 17 år. Några av dem är elever på Jonebergsskolan där det i veckan förekommit en del stök, bland annat i form av skadegörelse genom en mindre anlagd brand, samt ett par fall av olaga hot.

– Det har blivit vanligare att ungdomar hotar varandra genom att skicka sms-meddelanden och det är ett problem. Det är inte helt enkelt att spåra och det kostar att utreda den typen av hot, säger Lennart Nilsson:

– Ett annat problem är att ungdomarna faktiskt inte är medvetna om att det är ett brott de begår. Det framgår när vi pratar med dom.

Hur allvarliga hoten är beror ytterst på hur de har uppfattats av den som hotas. Leder de till att någon känner allvarlig fruktan kan de mycket väl leda till fällande dom: – Jag skulle uppskatta att ungefär fyra av tio fall leder till åtal och dom.

Med undantag av de olaga hoten ser inte polisen ungdomsgänget som något större problem.

– Men vi utreder naturligtvis anmälningarna och sk ahålla uppsikt på gänget så mycket vi kan, säger Lennart Nilsson.

Jea Jonsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons