Annons

Unik miljö från sekelskiftet som måste bevaras

Simrishamn • Publicerad 27 maj 2005
Planen för Vitabys stationscentrum är antagen av tekniska nämnden och förankrad hos byborna. Nu återstår bara genomförandet.
Planen för Vitabys stationscentrum är antagen av tekniska nämnden och förankrad hos byborna. Nu återstår bara genomförandet.Foto: 
Miljön vid Vitaby lanthandel är unik och bör bevaras anser landskapsarkitekten Christer Göransson som har skissat på en plan för Vitaby city. Bild:Mark Hanlon
Miljön vid Vitaby lanthandel är unik och bör bevaras anser landskapsarkitekten Christer Göransson som har skissat på en plan för Vitaby city. Bild:Mark HanlonFoto: 
Utamför ingången till lanthandeln är det en upphöjd plantering som folk kan slå sig ner på. Som en lummig oas ligger den ovala gräsmattan omgärdad av bokhäckar.
Utamför ingången till lanthandeln är det en upphöjd plantering som folk kan slå sig ner på. Som en lummig oas ligger den ovala gräsmattan omgärdad av bokhäckar.Foto: 

Miljön runt järnvägs-stationen i Vitaby är unik. Känslan av att tiden har stått stilla måste bevaras.Det säger Christer Göransson, landskapsarkitekt som på tekniska kontorets uppmaning gjort ett förslag på omdaning av Vitabys stationsområde.

Järnvägsområdet omringas av hus byggda vid sekelskiftet då järnvägssamhället Vitaby föddes. Lanthandeln, järnvägshotellet, stationshuset och magasinet.

Annons

– Det enda som tillkommit på senare år är det nya godsmagasinet som byggdes på 30-talet. Magasinet är i dåligt skick, men bör vara kvar eftersom det sluter rummet, säger Christer Göransson.

Just för att behålla sekelskifteskänslan förelår Göransson att man använder enkla former och material. Till exempel vill han att marken framför lanthandeln täcks med grus.

– Parkeringsplatserna utanför lanthandeln markeras med betonghällar, säger Göransson. Och infarten till parkeringen görs smalare och tydligare. Framför lanthandeln föreslås en oval gräsplan som omgärdas av bokhäckar. Precis utanför lanthandeln föreslår arkitekten en upphöjd plantering.

– Den skulle kunna tjäna som en samlingsplats att slå sig ner vid. Därtill vet jag att Skånska Järnvägar planerar att restaurera den gamla järnvägsparken till ett ursprungilgt utseende, säger Göransson.

Områdets enda moderna byggnad är fruktpackeriet intill. Detta vill Göransson dölja med en ridå av växtlighet. Packeriet får också en ny tillfartsväg.

Längs de båda vägarna till Måns Pers torg planteras rader av träd. Träd i en linje föreslås också längs med vägen som leder norrut fråns tationsområdet.

Slutligen föreslås på bybornas begäran att miljöstationen placeras mellan magasinen.

Christer Göransson har också ritat ett förslag till ny utformning av torget i Vitaby.

– Idag är torget en stor asfalts-öken som behöver göras mer att-raktiv. Planen är att göra torget lummigare, men samtidigt användbart för marknader och barns lek.

Tanken är att även torget ska byggas om, men det ligger längre fram i tiden.

Emma Lawesson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons