Unik miljö från sekelskiftet som måste bevaras
Miljön runt järnvägs-stationen i Vitaby är unik. Känslan av att tiden har stått stilla måste bevaras.Det säger Christer Göransson, landskapsarkitekt som på tekniska kontorets uppmaning gjort ett förslag på omdaning av Vitabys stationsområde.
Järnvägsområdet omringas av hus byggda vid sekelskiftet då järnvägssamhället Vitaby föddes. Lanthandeln, järnvägshotellet, stationshuset och magasinet.
– Det enda som tillkommit på senare år är det nya godsmagasinet som byggdes på 30-talet. Magasinet är i dåligt skick, men bör vara kvar eftersom det sluter rummet, säger Christer Göransson.
Just för att behålla sekelskifteskänslan förelår Göransson att man använder enkla former och material. Till exempel vill han att marken framför lanthandeln täcks med grus.
– Parkeringsplatserna utanför lanthandeln markeras med betonghällar, säger Göransson. Och infarten till parkeringen görs smalare och tydligare. Framför lanthandeln föreslås en oval gräsplan som omgärdas av bokhäckar. Precis utanför lanthandeln föreslår arkitekten en upphöjd plantering.
– Den skulle kunna tjäna som en samlingsplats att slå sig ner vid. Därtill vet jag att Skånska Järnvägar planerar att restaurera den gamla järnvägsparken till ett ursprungilgt utseende, säger Göransson.
Områdets enda moderna byggnad är fruktpackeriet intill. Detta vill Göransson dölja med en ridå av växtlighet. Packeriet får också en ny tillfartsväg.
Längs de båda vägarna till Måns Pers torg planteras rader av träd. Träd i en linje föreslås också längs med vägen som leder norrut fråns tationsområdet.
Slutligen föreslås på bybornas begäran att miljöstationen placeras mellan magasinen.
Christer Göransson har också ritat ett förslag till ny utformning av torget i Vitaby.
– Idag är torget en stor asfalts-öken som behöver göras mer att-raktiv. Planen är att göra torget lummigare, men samtidigt användbart för marknader och barns lek.
Tanken är att även torget ska byggas om, men det ligger längre fram i tiden.
Emma Lawesson