Annons

Unikt cirkusmuseum på gång i Rörum

I Gunilla Manns ateljé i Rörum är landets första cirkusmuseum under uppbyggnad.
Simrishamn • Publicerad 4 maj 2005
I konstnärinnan Gunilla Manns ateljé i Rörum samsas clowndräkter och cirkushistoria från 200 år tillbaka. Bild: Thorsten Persson
I konstnärinnan Gunilla Manns ateljé i Rörum samsas clowndräkter och cirkushistoria från 200 år tillbaka. Bild: Thorsten PerssonFoto: 
Cirkusartisten Bertil Berglund har uppträtt i hela världen i denna märkliga dräkt som var hans signum.
Cirkusartisten Bertil Berglund har uppträtt i hela världen i denna märkliga dräkt som var hans signum.Foto: 

Rummet myllrar av cirkusliv.

I ena hörnet en samling cyklar där bakhjul bytts mot clownfötter, i andra en samling bleknade pappfigurer med Starke Adolf och en dansande björn i jätteformat.

Annons

En över hundra år gammal clowndräkt på styltor, mängder av litografiska affischer och bilder från svunna tider.

I rummet finns 200 års osorterad cirkushistoria, ett oemotståndligt, smått surrealistiskt sceneri, och en inbjudande känsla av trevligt kaos.

– Det finns en historia i varje liten sak härinne, säger Gunilla Mann, ägare av den jättelika före detta snickerifabriken i Rörum, där svensk cirkushistoria nu samlas.

Utställningen öppnar för publik den 2 juli och är den första stora samlingsutställningen för cirkus i Sverige. Föremålen och kostymerna har tidigare förvarats i en liten lokal hos Cirkusakademien i Stockholm, en ideell förening som värnar om cirkuskonstens bevarande. Gunilla Mann, som i sin konst alltid befunnit sig nära cirkusens färgglada estetik, har känt Cikusakademiens ordförande Roy Himsel sedan många år. När föreningen under hösten 2004 behövde nya lokaler för såväl arkiv som museisamling, kom Gunilla Manns konst- och kulturhus upp som förslag.

– Det var mest en tillfällighet att det här blev av, men det känns väldigt roligt. Det finns ju såna möjligheter i en såhär stor lokal, säger Gunilla Mann.

Lokalen för utställningen är på 500 kvadratmeter, på resterande 2000 kvadratmeter arbetar Gunilla Mann med sin konst. Med hjälp att ett tiotal artister från Cirkusakademien kommer Roy Himsel och Gunilla Mann att bygga klart utställningen.

Med hjälp av ett rikt arkiv av brev och texter vill man skapa en bild av hur människorna levde med sin cirkus. Guidade visningar kommer att hållas varje vecka i sommar.

– Målet är att berätta om människornas liv, historien bakom.

Uppträdanden kommer att ingå i det nya cirkusforumet. Ystad cirkusskola har redan hört av sig för att ingå i arbetet med scenen.

Johanna Gustavson

simrishamn
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons