Annons

Utbyggnad av bredband i full gång

Simrishamn • Publicerad 14 januari 2005
Kommunens it-samordnare Bengt Norén i "mekarrummet" under kommunledningskontoret. Bild: Ulrika Wangel
Kommunens it-samordnare Bengt Norén i "mekarrummet" under kommunledningskontoret. Bild: Ulrika WangelFoto: 

Under det kommande året ska det så kallade BAS-projektet ge bredbandsförbindelse till tretton orter i Simrishamns kommun.

Samtidigt har Telia redan nu under hösten byggt ut bredband på många håll i kommunen.

Annons

Också luftburet bredband " med gemensam sändarmast och mottagare ute hos de anslutna hushållen eller företagen " används på många håll av både företag och privatpersoner, och det är också den teknik som kommunen hittills använt för sitt eget nät.

– För Simrishamns del innebär BAS-projektet att Simrishamn, Baskemölla, Vitaby, Sankt Olof, Gärsnäs, Tommarp, Gröstorp, Brantevik, Skillinge, Borrby, Hammenhög, Vik och Kivik knyts samman med fiberoptisk kabel, berättar Bengt Norén som är it-ansvarig på Simrishamns kommun. Inom BAS-projektet har Region Skåne och kommunförbundet Skåne tillsammans gjort en regional upphandling av bredbands-tjänster, där Sydkraft Bredband fått uppdrag att anlägga det ortssammanbindande nätet, som för hela Skåne omfattar 250 orter.

Det fiberoptiska nätet ansluts till telestationer på orterna. Ut till abonnenter använder man sedan DSL-teknik - alltså de befintliga kopparledningarna i telefonnätet.

– Upp till fem kilometer ifrån telestationen fungerar det att ansluta sig, säger Bengt Norén.

BAS-projektet omfattar än så länge bara orter över 200 invånare. Men Bengt Norén har också av politikerna fått i uppdrag att undersöka möjligheterna till heltäckande bredbandstäckning i Simrishamns kommun. – Det handlar om att bibehålla kommunens attraktionskraft och konkurrenskraft för företag. Många av en- eller fåmansföretagen finns ju utanför de större byarna.

Det ortssammanbindande nätet ger på sikt stora möjligheter till samarbete och besparingar, menar Bengt Norén.

– Den gemensamma televäxeln för Simrishamn, Sjöbo och Tomelilla som är under konstruktion är ett exempel. Kommunen har hittills haft avtal med Teleservice Bredband AB i Sjöbo för sina it-kommunikationer, ett avtal som går ut i höst och då kommer att sägas upp. Hittills har överkapaciteten i företagets system använts av privatpersoner och företag.

Telia, som redan har bredband i Borrby, Kivik, Skillinge och Simrishamn, har under hösten byggt ut möjligheterna till adsl-anslutning (via telejacket) i Brantevik, Gislövsdal, Gyllebo, Gärsnäs, Hannas, Järrestad, Ravlundabro, Tommarp och Vitaby. Telia arbetar inte lika strikt efter storlek på byar när det gäller utbyggnaden.

– Vi gör en marknadsmässig bedömning och då kan ju även mindre orter komma i fråga, säger Kåre Sjöholm på Telia Soneras presstjänst.

Ulrika Wangel

Annons

0414-289 96

Ulrika.wangel@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons