Annons

Utbyte med Bornholm

Ett tiotal brandmän från Allinge-Gudhjem kommune lämnade Bornholm på lördagen för att gästa sina kollegor vid räddningstjänsten i Simrishamn.
Simrishamn • Publicerad 25 augusti 2002

- Det betyder mycket för oss att komma hit, eftersom vi kan utbyta erfarenheter. Kamratskapet är också viktigt, säger Claus Jakobsen, brandförman i Allinge. Kollegan Hans Tranberg från Gudhjem nickar instämmande. Att de inte kan resa med färja direkt till vänorten Simrishamn är visserligen en nackdel, men de tycks ta omvägen över Rönne och Ystad med ro. Det finns ett beredskapscenter i Allinge där brandmännen kan öva. Men övningsområdet på Hallagården, norr om Simrishamn, har en extra lockelse. Hit kom ett tiotal brandmän från Allinge-Gudhjem förra helgen. I lördags var det dags för andra omgången att pröva sina färdigheter på svensk mark. Värd var brandinspektör Jan-Olof Gustafsson, som berättade att det årliga utbytet pågått sedan 1990. - Vid våra besök på Bornholm har vi bland annat fått lära oss att bekämpa senapsgas, säger Gustafsson, som också uppskattar rundturerna på Solskensön och den danska gästfriheten. Jan-Olof Gustafsson och brandmännen Per Davidsson, Lars Möller och Fredrik Persson bjöd de danska gästerna på olika övningsmoment. De fick agera rökdykare i en container, uppvärmd med gasol och försedd med konstgjord rök. Ordentligt påbyltade övade danskarna också släckningsteknik i en container med över 300 graders värme. Här gällde det att gå in på huk för att inte drabbas av den varma och farliga zonen under taket.

Pontus Persson pontus.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons