Utökat företag tryggar framtiden

En naken lastbil på 10 ton rullar in och en påklädd på 22 ton rullar ut. På Bröderna Anderssons Karosserifabrik förvandlas lastbilschassier till kompletta lastfordon. Nu har företaget köpt upp en liknande verksamhet i närheten av Stockholm för att trygga sin sysselsättning i Simrishamn.
Simrishamn • Publicerad 26 maj 2012
En lastväxlare färdig att montera på en lastbil. Lasse Andersson och Lage Vinberg på Bröderna Andersson Karosserifabrik har fullt upp.
En lastväxlare färdig att montera på en lastbil. Lasse Andersson och Lage Vinberg på Bröderna Andersson Karosserifabrik har fullt upp.Foto: Bass Nilsson
Ronni Göransson svetsar på en av de fem lastbilar som just nu genomgår en förvandling på karosserifabriken.
Ronni Göransson svetsar på en av de fem lastbilar som just nu genomgår en förvandling på karosserifabriken.Foto: 

Det 103 år gamla företaget finns nu i landets tre största städer – med huvudkontor i Simrishamn.

– Ja, det är lite kul, säger Lage Vinberg, platschef i Simrishamn.

Senaste nyförvärvet är S.O.S Allhydraulik AB i Södertälje.

– Det betyder att vi får mer att göra även i Simrishamn. Vi fördelar arbetena på våra olika enheter. Härom året köpte vi en likande verksamhet i Kungälv och som en direkt följd av den affären fick vi 7-8 byggnationer att arbeta med i Simrishamn. Det motsvarar 12 miljoner kronor och var då en tredjedel av vår omsättning.

Man har också satsat på en reparationsverkstad i Malmö.

– En del av våra kunder tvekade inför att köpa en lastbilspåbyggnad i Simrishamn eftersom det är så långt att köra för att få bilen reparerad. Därför öppnade vi en verkstad där många av våra kunder finns, berättar Lasse Andersson som är sonson till en av företagets grundare.

Företagets kunder är återförsäljare av lastbilar.

– Det är tryggt att ha återförsäljare eftersom en påbyggnad kan kosta mer än en miljon kronor. Hade kunden varit ett litet åkeri hade det varit mer nervöst, säger Lage Vinberg.

Konjunkturerna för bilindustrin påverkar hur det går för karosserifabriken.

– Ja, fast det påverkar oss sist. Vi är liksom längst ut på kedjan. Å andra sidan märker vi en högkonjunktur också sist.

Just nu har företaget fullt i orderboken.

– Fast efter semestern verkar det lite sämre. Därför ska vi ha en drive i västra Götaland och se om vi kan dra hem fler order.

Ett normalår arbetar Karosserifabriken med cirka 40 påbyggnader. Lika många byggs i Kungälv och ungefär lika många i Södertälje.

Framtiden i Simrishamn ser de som ljus.

– Avståndet till slutkunden är ett problem men det är därför vi satsar på mindre enheter näta kunderna, säger Lasse Andersson.

Ett annat problem företaget har att brottas med är att hitta personal.

– En påbyggare ska kunna det mesta. Han måste vara bra på att svetsa, kunna hydraulik och elinstallationer och dessutom ha ett öga för hur det ska se ut när det är färdigt. Han måste också kunna läsa en ritning och ett el-schema.

I dag sysselsätter företaget 10 personer i verkstan och tre på kontoret.

– Vi skulle kunna vara ett par till i verkstaden, men blir vi fler måste lokalen byggas ut. Det är en balansgång, säger Lage Vinberg.

Taner Caliskan
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.