Annons

Utspridd glädje på årets äppelmarknad

Provsmakning och sortbestämning lockade besökarskaror Äppelmarknaden på Svabesholm:
– Det är väldigt kul att få folk att smaka på råvarorna, säger Christine Svensson.
Svabesholm • Publicerad 29 september 2024 • Uppdaterad 30 september 2024
Imse Spragg Nilsson med dottern Sigrid Nilsson fick hjälp med sortbestämning av ett medhavet äpple, av Christer Sandberg, pomolog.
Imse Spragg Nilsson med dottern Sigrid Nilsson fick hjälp med sortbestämning av ett medhavet äpple, av Christer Sandberg, pomolog.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Höstsolen vräkte generöst över Svabesholms kungsgård på söndagen. Efter veckor av förberedelser och avtäckt äppeltavla kantades den stora gräsplanen av knallar och matstånd – med mer – eller inte alls äpplekoppling.

Bland lådorna med äpple till provsmakning rörde sig mycket folk.

Annons

– Det är första gången vi satt upp det här så, med ett äpple från varje äpplesort och så ett gäng flaskor bredvid. Det blir som vinprovning, det är väldigt kul att få folk att smaka på råvarorna, säger Christine Svensson från Kivikås must.

Vilken är din favoritsort?

– Rubinola, helt klart.

Rubinola är godaste sorten, tycker Christine Svensson som sålde must på marknaden.
Rubinola är godaste sorten, tycker Christine Svensson som sålde must på marknaden.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Sedan slutet av 1980-talet ordnar yrkesfruktodlare i samarbete med en rad organisationer Äppelmarknaden, med syftet att lyfta och stärka svenska äpplens ställning på fruktmarknaden.

I år var tredje året i rad som marknaden höll till på Svabesholms Kungsgård, efter att tidigare ha arrangerats i Kiviks hamn.

Lådor med Conferens, Elsa, Signe Tillisch, Summerred, Clara Frijs, Alice... fanns att smaka på, och i pomologernas tillhåll fanns ett hundratal andra sorter.

– Jag killgissar på att det finns 500 sorter i Sverige säger, Tommy Bergström, en av pomologerna på plats på Äppelmarknaden.

Det var kö till att få hjälp med att sortbestämma medhavda äpplen. Pomologerna hade med sig böcker och äpplesorter från Värmland och neråt, till marknaden.

”Jag killgissar på att det finns 500 sorter i Sverige.”
Tommy Bergström, pomolog

– Det här är från min fasters trädgård i Malmö, säger Imse Spragg Nilsson, som bor i Brantevik.

Hon var en av dem som köade nyfiket. Hon och hennes man var på Äppelmarknaden båda dagarna, för att få tips och smakprovning, och hoppas kunna bestämma sig för vilka sorter de vill odla.

Annons

Äpplet i hennes hand är ljusgrönt – och när hon är framme hos pomologerna tar en av dem ett bett av äpplet, och konstaterar att det är ett ”okänt” äpple.

Ett så kallat grisäpple, förklarar Tommy Bergström. Lite äckligt för människan, men nyttigt, och funkar som djurfoder.

Tommy Bergström är med Sverige pomologiska sällskap och har mustat äpplen i 30 år. Med sig till Svabesholm hade han äppelsorter från bland annat Värmland.
Tommy Bergström är med Sverige pomologiska sällskap och har mustat äpplen i 30 år. Med sig till Svabesholm hade han äppelsorter från bland annat Värmland.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Vilket är det bästa äppleträdet?

– Det är det man har, säger Tommy Bergström och ler finurligt.

Man ska vara glad om man har ett äppleträd, säger han och berättar om hur han gärna kryper in i sitt äppleträd och lyssnar på bina, flugorna och humlorna.

Gräsplanen är stor på Svabesholm, och övervakas av den traditionsenliga Äppeltavlan.
Gräsplanen är stor på Svabesholm, och övervakas av den traditionsenliga Äppeltavlan.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Bland matstånden i år fanns det bland annat äppleburgare, som funnits med i 20 år på Äppelmarknaden, i Andrarums IF stora tält. Det fanns också stekt sill med mos från Buhres, som var med första gången på Svabesholm, och tyckte att det var färre besökare än väntat.

– Kanske hade det ändå varit bättre att ha bara en marknad trots allt, och jobba tillsammans, säger Ingemar Nilsson, smed och medlem i Andrarums IF.

Andrarums IF sålde äpplehamburgare, med Aroma som tillbehör. Ingemar Nilsson firar 20 år som matleverantör på marknaden.
Andrarums IF sålde äpplehamburgare, med Aroma som tillbehör. Ingemar Nilsson firar 20 år som matleverantör på marknaden.Foto: Mark Nordvall Hanlon

För samtidigt som marknaden i Svabesholm pågick, pågick också Äppelhelg på Kiviks musteri och Höstmarknaden i hamnen i Kivik.

Maja LjungSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons