Annons

Väg 11 kan bli kulturväg

Det utökade samarbetet mellan de tre kommunerna Simrishamn, Tomelilla och Sjöbo har börjat ta form. Ett förslag är att göra väg 11 till en kulturväg, med Simrishamn som slutmål för en kulturell resa.
Simrishamn • Publicerad 27 augusti 2002

Detta framkom vid måndagens fullmäktigemöte, då kommundirektör Staffan Tellman berättade om pågående diskussioner. - Överst på listan står införandet av ett gemensamt personalsystem år 2004 och ett ekonomisystem 2005. På sikt kan det också bli tal om en gemensam IT-plattform och ett gemensamt system för information, sa Tellman. Han nämnde fyra andra områden där samarbete kan ske: . Ledarutveckling. . Gemensam växel. . Personalarbete. . Utbildning av politiker. . Tekniksamarbete. - Det kan också bli tal om gemensam upphandling, för att pressa olika kostnader, nämnde Staffan Tellman. Han betonade att samarbetet kan bli framgångsrikt om samtliga parter känner sig som vinnare och om det sker en rättvis fördelning av effekterna. För att uppnå detta krävs det klara regler och avtal. Samtidigt nämnde kommundirektören att det inte är aktuellt med gemensamma förvaltningschefer och nämnder eller socialjour. Däremot finns det möjlighet för kommunerna att bli mer slagkraftiga genom samarbete kring näringslivsfrågor. Samarbetet ger också kommunerna möjlighet att söka pengar från Region Skåne för tillväxtavtal. En gemensam EU-sekreterare skulle också underlätta kontakten med omvärlden. Samarbetet mellan de tre kommunerna bottnar bland annat i en önskan att väg 11 förbättras och att järnvägstrafik införs på sträckan Simrishamn - Tomelilla - Sjöbo - Malmö. Sedan tidigare drar Simrishamn och Tomelilla åt samma håll i olika frågor, såsom avfallshantering, utbildning och turism.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons