Väg-färja blåste in i hamn

En stor vägfärja blåste in i hamnen på måndagskvällen. Den hårda ostliga vinden gjorde att Venus från Vaxholm sökte skydd i Simrishamn.
Simrishamn • Publicerad 17 september 2014
Vägfärjan Venus byggdes 2003 i Riga, Lettland och ägs av Trafikverket. Den långa båten fyllde nästan upp hela Bornholmskajen.
Vägfärjan Venus byggdes 2003 i Riga, Lettland och ägs av Trafikverket. Den långa båten fyllde nästan upp hela Bornholmskajen.Foto: Foto: Gert Ljungqvist

Den över 80 meter långa båten är inte byggd för att klara hårt väder ute till havs. Närmast kommer färjan från Ystad där den legat i två dagar. Tidigare har den varit på ett varv på västkusten och nu är den på väg hem till Vaxholm.

– Den rundade Sandhammaren och stod där och stampade och gjorde inte många knop, berättar hamnförman Jan Dahl. Så fort vinden mojnar kommer hon att fortsätta.

Vägfärjan är öppen i båda ändar vilket gör att sjön slår in över däck.

Färjan ägs av Trafikverket och kan ta 60 bilar och 397 passagerare. Den är 82 meter lång, 14 meter bredd och 737 ton tung.

INTERNAL INTERNAL
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.