GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Väg från medeltiden funnen

Utbyggnaden av närvärme i Östra Tommarp har blivit som en titthålsoperation rakt in i medeltiden. Schaktet bakom Skånefröhuset blottar vägen som staden Tommarps besökare färdades på för 1000 år sedan.
Simrishamn • Publicerad 28 september 2010
Foto: 

Härs och tvärs genom byn grävs schakt i vilka värmeledningar från Skånefrös värmepanna ska dras. I förra veckan började man gräva från tomten mitt emot Skånefrö, längs gränsen för det man trodde var utkanten av det medeltida Tommarp, mot sydost.

Det är här arkeolog Lars Jönsson kan ändra bilden av det historiska Tommarp.

– Vid tidigare utgrävningar i samband med byggande av nya vägar trodde man att man hittade stadens nordligaste gräns. Nu är jag inte lika säker längre.

I schaktet syns tydligt resterna av en väg. Stenar ligger nogsamt lavade i ett brett fält. Riktningen är nordostlig.

– Kanske är det vägen mot Gladsax vi ser. Hittills har man trott att den nuvarande vägen till Gladsax är en gammal sträckning, men det tycks inte så längre.

Lars Jönsson har sopat fram vägbanan och gjort en hel del fynd. En slipsten, taktegel, hästskosömmar och en botten till en så kallad rödgodskanna.

– Fynden stammar från 1300-talet. Det säger oss att vägen användes under högmedeltiden.

Huruvida den gamla vägen legat utanför stadsmurarna eller är en del av gatnätet i staden kan Lars Jönsson inte veta.

– Jag tror vi är utanför stadens portar. Då kan det vara en handelsplats som ofta fanns utanför städernas stadsmur. Det finns uppgifter om att åkern här kallas krämarvången vilket också skulle tyda på att det var en marknadsplats.

Sina fynd rapporterar Lars Jönsson till Riksantikvarieämbetet som i sin tur lägger in dem i sina register. Fornlämningsområdet i Tommarp blir därmed utvidgat.

Framöver fortsätter grävningen söder om väg 11.

– Då är man inne i den medeltida bytomten. Det kan bli riktigt intressant, säger Lars Jönsson. Det ska även grävas i kanten av den gamla kyrkogården.

Han hoppas även finna spår efter en annan väg han vet funnits. Den till hospitalet.

– 500 meter öster om stan låg ett sjukhus för spetälskesjuka. Schakten som ska grävas upp borde korsa vägen dit.

Tecken på medeltida byggande och liv är spännande, men Lars Jönsson är minst lika nyfiken på mer sentida fynd.

– 1540 förlorade Tommarp sina stadsprivilegier och handel fick inte längre bedrivas här. Vad hände med invånarna då? Vilka valde att stanna kvar och bli bönder och flyttade de andra till stan? Det är en intressant epok som vi inte vet så mycket om. Inte mer än hur bebyggelsen formades vilket vi kan se på skifteskartorna från 1700-talet.

I dag, tisdag, ska fynden mätas in med gps innan grävskoporna fortsätter sitt arbete. Schakten ligger alltså öppna under tisdagen för den som vill ta en titt på den tusenåriga vägen.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.