Vägföreningens kassör misstänks för förskingring
Han var under många år en betrodd kassör i sin förening och ingen anade att allt inte stod rätt till. Alla papper syntes vara i sin ordning - vid årsmötet presenterades redovisningar enligt alla konstens regler.
Revisorerna fann inte någon anledning att ifrågasätta riktigheten i handlingar som lades fram. I vilket fall som helst godkändes kassörens berättelse och styrelsen fick sin ansvarsfrihet.
Till i fjor höstas. Då fanns plötsligt föreningen med i skrifter om kreditupplysning.
- Det var när en väghållare som hörde av sig och ville ha betalt för fjorårets vinterväghållning som jag insåg att något inte stämde, säger föreningens ordförande.
- Enligt de papper som fanns borde det ha funnits 200000 kronor på vårt konto så jag tog kontakt med kassören. Han erkände direkt att det bara fanns 50 kronor på kontot och att han hade använt pengarna privat.
- Någon egentlig förklaring till varför eller vad pengarna använts till fick vi aldrig.
I det läget fanns det inte annat att göra än att på stående fot entlediga kassören från sitt förtroendeuppdrag. Och göra en polisanmälan.
Att det handlade om så mycket pengar för en relativt liten vägförening har också en annan förklaring. Vid sitt sista årsmöte föreslog han nämligen att man skulle höja vägavgifterna; från 100 till 200 kronor.
Det förslaget tyckte medlemmarna var så bra att man röstade ja och det blev dubbelt så mycket pengar för kassören att "hantera".
Efter händelsen fick även revisorerna gå:
- Det visade sig ju att de granskat räkenskaperna lite dåligt. Det fanns ju varken pengar i fonder eller på bank som det påståtts och det borde naturligtvis ha kontrollerats.
Nu har det snart gått ett år sedan polisanmälan gjordes och vad föreningsordföranden vet har i stort sett ingenting hänt:
- Polisen har förstås prioriterat andra utredningar men jag har fått signaler nu som tyder på att det i alla fall har börjat röra på sig.
YA har under gårdagen utan framgång sökt kontakt med ansvarig utredningsman och återkommer i saken.