Annons

Väl anrättat rökt, kokt och stekt

En gång är ingen gång men två gånger är en tradition. Och precis så är det med det gemytliga ålagillet på Sankt Olofshemmet.
Simrishamn • Publicerad 30 oktober 2008
Göte Andersson och Karl Andersson passade på att ta "en lille en" vid ålagillet på Sankt Olofshemmet. Bild: Sprisse Nilsson
Göte Andersson och Karl Andersson passade på att ta "en lille en" vid ålagillet på Sankt Olofshemmet. Bild: Sprisse NilssonFoto: 
Maria Skoog häller upp varmrätten till gästerna på Sankt Olofshemmet; kokt och stekt ål med panntofflor och vit sås. Bild: Jea Jonsson
Maria Skoog häller upp varmrätten till gästerna på Sankt Olofshemmet; kokt och stekt ål med panntofflor och vit sås. Bild: Jea JonssonFoto: 

– Det där ser ut som rögad ål,konstaterar Karl Andersson och tar sig an förrätten; en äkta smörrebröd minsann, med äggstanning och persilja, tjusigt dekorerad med tomat och gurka.

– F örr i tiden var det inte så mycket med grönt. Det var mest bara ål och panntofflor, minns han.

Annons

Karl Andersson språkar med bordsgrannen Göte Andersson. Framför dem är det dukat med snapsglas av rejäl storlek.

– En kan jag tåla men blir det mer blir jag virrig, medger Göte Andersson som föredrar hemgjord besk.

Karl Andersson tycker också att en får räcka. Godast vore en "kron".

– Välkomna! Det blev så uppskattat med ålamiddag i fjor så det fortsätter vi med, sa Ulf Parkhagen, chefen för enheten, och slog sig ner vid ett av borden.

Alla lät sig väl smaka och efter förrätten kom ålen kokt och stekt. Vad en luad ål är blev det diskussion om. Tills Maria Skog, som vikarierat på Buhres, höjde sin stämma och berättade:

– Man gör liksom en snurra och lagar i alspån.

"Luad ål görs genom att ål först saltas och sedan samtidigt grillas och röks." Står det i elektroniska uppslagsverket Wikipedia.

Hur som helst blev det ingen sådan. Det räckte gott med den kokta och stekta med vit sås och panntoffler och dessutom serverades äppelkaka till kaffet.

Och underhållning då Inga-Lill och Per. Ove Nordqvist spelade gitarr och sjöng.

Så mycket mer än så kan väl knappast begäras av en väl anrättat ålmiddag?

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons