”Väl underbyggt beslut”
I media har bilden framtonat att det är välmående djur som av någon obegriplig anledning ska tas om hand. I Per-Ola Olssons akt på länsstyrelsen finns dock 600 sidor av kontrollrapporter, förelägganden, korrespondens och bilder tagna på gården.
Våren 2010 fick Per-Ola Olsson det första föreläggandet. Länsstyrelsen ville att han skulle göra någonting åt sin djurhållning. Bristerna som hittades var att djuren saknade foder och vatten av bra kvalitet, djuren saknade också torra och rena liggplatser och i stallmiljön fanns brister i hygienen. Därtill fick djur inte behövlig vård och i både stall och hagar fanns plast, trasiga staket och andra föremål som djuren kunde skada sig på.
– När vi hittar brister i djurhållningen gör vi uppföljande kontroller. Men vid den uppföljande kont-rollen hade bristerna inte åtgärdats, berättar länsveterinär Juha Toropainen.
Sommaren 2011 visade en kontroll att i stort sett samtliga brister som påtalades för ett år sedan fanns kvar.
Gav honom en chans
– Redan då hade djurägaren uppföljt lagens krav på ett omhändertagande men länsstyrelsen valde att ge honom en chans till och krävde bättring i ett föreläggande med vite.
Inför vintersäsongen gjordes ännu en kontroll.
– Situationen för djuren kan bli extra kritisk vintertid när det handlar om tillgång på mat och torra och rena liggplatser. Därför åkte vi dit igen, berättar Toropainen.
Att kontrollera djurhållningen på gården är inte helt enkelt för länsstyrelsen.
– Av cirka tio tillfällen som vi varit på gården har vi kunnat göra en kontroll vid sex tillfällen. Djurägaren vägrar vara med och har meddelat att vi bara har tillträde i polisens närvaro, berättar Juha Toropainen.
Om djurägaren nu skulle åtgärda de brister som påtalats kan det ändå vara för sent.
– Frågan är om det i så fall är en varaktig hållbar förbättring. Med den historiken vi har så tror jag inte längre på det. Ingen skulle bli gladare än vi om djurägaren förbättrar sin djurhållning, men nu är det inte bara i elfte timmen. Det är fem över tolv.
– Det skulle dessutom sätta en konstig praxis om en djurägare bara kan strunta i förelägganden och sen slippa omhändertaganden.