Vallabacken i Vitaby grävs ut

Den medeltida borgen Vallabacken i närheten av Vitaby ska undersökas närmare. Den tredje veckan i september invaderas resterna av medeltidssläkten Galens borg av arkeologistudenter från Kristianstad under ledning av arkeologen Anders Ödman.
Simrishamn • Publicerad 2 september 2002

- Jag har länge sökt den här typen av borg och det ska bli intressant att få gräva ut den, säger Anders Ödman. - Borgen är alldeles unik i sitt slag. En 5,5 meter hög kulle har byggts upp mitt ute i en mosse. Mitt i den har ett stor stenhus legat. Det har krävts en hel del jobb för att bygga denna typ av borg. Vallabacken, eller Grevlundaborgen som den också kallas, tillhörde släkten Galen som var guvernörer över hela Skåne på 1100 och 1200-talen. Samma släkt hade byggt Eljarödsborgen som också kommer att grävas ut nu. Grevlundaborgen grävdes ut 1913, men då trodde arkeologerna att det var en bronsåldersgrav de funnit. - Därför grävde de ett stort hål rakt ner i borgen för att hitta gravkammaren, berättar Anders Ödman. Utgrävningen av de båda borgarna ingår i Anders Ödmans projekt "Skånska borgar", men också i historikern Sten Skansjös "Godsprojekt". Den 16 september sätter undersökningen igång med en georadar för att finna murar under jorden. Därpå kommer studenterna att gräva ta upp schakt i borgarna. Fredagen samma vecka avslutas grävningen. - Vi gräver några borgar varje år, säger Anders Ödman. I höst ska vi också hinna med Lillö utanför Kristianstad. Syftet med grävningen i Vitaby är att klargöra om det funnits fler byggnader på borggården än själva stenhuset. Arkeologerna ska också söka finna borgens ingång.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.