Annons

Vänortsrelation firades på Äppelmarknaden

Palanga och Simrishamn har varit vänorter i 20 år. I våras firades jubileet storstilat i Palanga och i helgen fortsatte firandet i Simrishamn.
Simrishamn • Publicerad 27 september 2011
Kommunalråd Anders Johnsson och Palangas borgmästare Šarūnas Vaitkus har haft sällskap hela helgen när 20-årsjubileet av vänortsförhållandet firades runt om på Österlen.
Kommunalråd Anders Johnsson och Palangas borgmästare Šarūnas Vaitkus har haft sällskap hela helgen när 20-årsjubileet av vänortsförhållandet firades runt om på Österlen.Foto: ya

Delegationen från litauiska Palanga fick se Äppelmarknaden, Glimmingehus, hamnen, arkitektutställningen på Valfisken och mycket annat.

Under besöket diskuterades flitigt hur det framtida samarbetet ska se ut.

Annons

- Palanga har inte samma behov av bistånd som de hade för 20 år sedan. Nu står vi snarare inför samma utmaningar. Miljön, turismen, näringslivet för att nämna några, säger kommunalråd Anders Johnsson (M).

Under besöket beslutade man att utse en arbetsgrupp med tre tjänstemän vardera som ska jobba vidare med att utveckla vänortsrelationen.

- Sen är det viktigt att kommuninnevånarna fortsätter att ha kontakt med varandra. Vi kan initiera projekt politiskt, men det viktiga är att invånarna hittar varandra.

I söndags åkte delegationen hem och representanter från båda orterna konstaterade att de har saker att lära av varandra.

- Organisationen av våra kommuner skiljer sig åt och vi har något att lära av varandra. Jag tycker att de ligger före oss när det gäller helhetssyn. När vi var i Palanga besökte vi ett rehabiliteringssjukhus där de svårt ryggskadade patienterna inte bara rehabiliterades utan också skolades om till yrken de kan klara med sin skada. I Sverige har vi ett helt annat stuprörstänk.

Taner Caliskan
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons