"Vansinnigt försämra tandvården"

- Detta är vansinnigt! Beslutet medför klara nackdelar både för oss och våra barn.Karin Himbrant, Simrishamn, är upprörd över att tandregleringen försvinner från Simrishamn under våren.
Simrishamn • Publicerad 7 februari 2002

Som YA tidigare nämnt innebär besparingen en kraftigt försämrad service för de cirka 200 barn som behandlas på folktandvården i Simrishamn. Två dagar i veckan kommer det tandreglerare från Kristianstad till Simrishamn. Men när verksamheten upphör måste Österlenbarnen åka till Kristianstad eller Ystad för behandling. Karin Himbrants 13-åriga dotter har gått på tandregleringen i Simrishamn sedan mars i fjor. Det blir ungefär ett besök i månaden. - Nu går hon själv dit. Ett besök tar kanske tjugo minuter. Men i fortsättningen blir det längre restider. Jag måste ta fritt för att min dotter ska kunna komma tillbaks till skolan, säger Karin Himbrant. Hon anser att avregleringen tar alltför mycket tid från skolarbetet. De som exempelvis tar bussen till Kristianstad kan tvingas vara borta flera timmar för att få en behandling som bara tar några minuter. - För mig som förälder kan det också innebära förlorad arbetsinkomst, påpekar Himbrant. Hon tycker att det vore bättre och mer miljövänligt att låta tandregleraren komma till Simrishamn än att ett par hundra barn ska forslas runt i Skåne. - Varför reagerar inte miljöpartiet på detta, undrar Karin Himbrant, som i likhet med många föräldrar ska göra sitt val av klinik senast den 15 februari. Den fortsatta behandlingen kan ske i Ystad eller Kristianstad eller vid någon annan klinik. Anne-Marie Scholander, verksamhetschef vid specialistkliniken för ortodonti i Kristianstad, uppger i brev till patienterna att det råder stor brist på tandregleringsspecialister i Skåne. Orsaken är främst stora pensionsavgångar i kombination med att alltför få specialister utbildats de senaste åren. "Det som ytterligare förvärrar situationen är att allt fler barn och ungdomar kommer att vara i behov av tandreglering. Skälet till detta är de kraftigt ökade barnkullarna från 80-talet och början av 90-talet". Enligt Scholander har flera kliniker vakanta specialisttjänster. För att verksamheten ska kunna bedrivas rationellt måste man därför se över organisationen. Kliniken i Kristianstad har drabbats av bristen på specialister. Det beror på delpensionering och sjukskrivningar samt att kliniken tvingats låna ut tandläkare till specialistkliniken i Hässleholm, som inte har någon ordinarie tandläkare. Anne-Marie Scholander beklagar beslutet, som kan ställa till praktiska besvär. "Vi ska dock försöka göra allt vi kan för att underlätta övergången", påpekar hon. Resor i samband med tandvårdsbesöket ersätts enligt Region Skånes sjukreseavtal.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.