Vanvårdade djur låg döda i ett år

På fredagen anmäldes ett fall av grovt djurplågeri i trakten av Gärsnäs. Den personal som inspekterade stallet möttes av en fruktansvärd syn. Elva köttdjur låg döda i sin egen avföring. Samtliga djur - sex tjurar och fem kvigor - var uppbundna och har förmodligen legat döda i närmare ett år.
Simrishamn • Publicerad 20 december 2002
Bild: Miljö- och hälsoskyddskontoret.
Bild: Miljö- och hälsoskyddskontoret.Foto: 

Av köttdjuren återstår bara skinn och ben. Djuren har dött i sin egen avföring.Bild: Miljö- och hälsoskyddskontoret." BORDER="0"Av köttdjuren återstår bara skinn och ben. Djuren har dött i sin egen avföring.Bild: Miljö- och hälsoskyddskontoret. - Detta är det värsta jag någonsin sett, säger djurskyddsinspektör Peter Stenberg till YA. Den person som anmälde vanvården till miljö- och hälsoskyddskontoret i Simrishamn hade sett döda djur genom stallfönstret. Djurskyddsinspektören åkte då ut till den ensligt belägna gården tillsammans med polis och veterinär. -?Synen som mötte oss i stallet går knappt att beskriva, säger Peter Stenberg, som fann kadavren i ett tjockt lager av gödsel. - Vi har talat med djurägaren, men han kan inte ge någon förklaring till det inträffade. Tydligen stallade han in djuren förra hösten. Men sedan har han slutat mocka och dragit ned på fodret. Han har helt enkelt tappat greppet, stängt dörren och låtit djuren dö i sin egen avföring, säger Stenberg, som är märkbart skakad av vanvården. Miljöchef Peter Erlöv uppger att polis och åklagare ska utreda om mannen gjort sig skyldig till grovt djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Det gäller att fastställa dödsorsaken. Har djuren dött av sjukdom eller undernäring? - Vår uppgift är att förhindra fortsatt vanvård, säger Erlöv och nämner att djurägaren, som är i 50-årsåldern, har kvar nio mindre hästar på sin bostadsfastighet. Men det finns inga anmärkningar mot hästskötseln. Allt talar för att miljö- och hälsoskyddsnämnden begär att länsstyrelsen förbjuder lantbrukaren att hålla djur. Det lär bli någon form av föreläggande för hästskötseln. - Detta är tragiskt både för djuren och djurhållaren, påpekar Tommy Mårtensson, ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden. Han tycker det är märkligt att ingen i trakten märkt något. - Djuren består ju bara av skinn och ben, suckar Mårtensson och tittar på de skakande bilderna från inspektionen.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.