"Var finns miljötänkandet?"

Brukarvalet ger kommunen ökade utgifter för extra arbetstimmar och negativa effekter på miljön - det hävdar anställda på Förenade Care, som i en skrivelse till Simrishamns politiker ifrågasätter organisationen av hemtjänsten i kommunen.
Simrishamn • Publicerad 9 september 2009

Brukarnas skilda boendeorter ger upphov till onödig körning, negativ miljöpåverkan och många extra arbetstimmar, anser personalen på Förenade Care, som har avtal för hemtjänsten i Kivik. I brevet till politikerna beskriver personalen bland annat hur man varje dag kör den drygt milslånga sträckan Kivik–Sankt Olof för att leverera mat från Äppelgården i Kivik till en brukare i Sankt Olof. Dennes granne har valt att anlita kommunens hemtjänst, som kör samma sträcka i motsatt riktning för att hämta och leverera Äppelgårdens mat till sin brukare.

Inte vettigt, anser de anställda och fortsätter:

"Vi har en matrunda där vi lämnar middag till tre personer. Vi kör Bästekille –Sankt Olof–Karlaby–Kivik, en resa på 4,4 mil som tar en timme. (…) Det blir många mil och många minuter som vi anser slöseri med kommunens resurser. Vi betalar skatt, och vad används pengarna till? VAR FINNS MILJÖTÄNKANDET???"

Simrishamns kommun har preciserat 16 vägledande miljökvalitetsmål i enlighet med de nationella riktlinjerna.

Ett av de fastslagna miljömålen är begränsad klimatpåverkan i kommunens verksamheter.

Men den negativa miljöpåverkan de aktuella körningarna kan orsaka är försumbar i ett större perspektiv, anser socialnämndens ordförande Stefan Lamme (m).

– Min bedömning är att det handlar om få mil i förhållande till all annan körning i kommunen. Detta är inte Norrlands inland. Det går att lägga upp rutter som passar.

Är valfriheten viktigare än ekonomi och miljö?

– Ja, absolut. Vi måste ställa oss frågan om det är vi som finns till för brukarna, eller de som finns till för oss. Hade det bara funnits en enda livsmedelsbutik i Simrishamn, hade varuleveranserna bara behövt gå till ett ställe, och det hade varit bättre för miljön.Men vill vi ha en monopolsituation?

Extra arbetstimmar ger större kostnader. Får skattebetalarna valuta för de pengarna?

– Ja. Min erfarenhet är att inköp av externa tjänster är en kraftfull drivkraft för kvalitetsarbetet inom vården. I och med att hemtjänsten konkurrensutsatts har det centrala hemtjänstdistriktet jobbat jättemycket med kvalitet, och på ett förtjänstfullt sätt förbättrat sin egen verksamhet avsevärt. Lars-Gunnar Cimmerholm, arbetsledare på Förenade Care, poängterar att initiativet till politikeruppvaktningen kommer från personalen, och inte ska ses som ett uttryck för företagets inställning.

– Förenade Care har inget med detta att göra. Personalen har tagit ställning som privatpersoner. Så åsikterna får stå för dem.

Lena Stadler
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.