Världspremiär för debutfilm
Hitta på en historia. Skriv ett manus. Leta upp några skådespelare och en kamera. Klart.
Mycket svårare kan det väl inte vara att göra film, tänkte Didrik Persson, som går sista året på naturprogrammet på Österlengymnasiet.
– Nu inser man hur mycket arbete det ligger bakom vilken skitfilm från Hollywood som helst, säger han med ett snett leende när vi ses på skolan tillsammans med huvudrollsinnehavaren Edgar Ahrent och filmens scripta, Anneli Hansson Henne.
Men en film har det blivit, den halvtimmeslånga spelfilmen Osynlige Ove, som också är Didriks projektarbete som sistaårselev.
Vissa delar av projektet var dessutom precis så okomplicerade som han trott. Som att hitta på en historia.
– Jag har ganska livlig fantasi, Men mina lärare har alltid hatat mina uppsatser eftersom någon alltid dog i dem, säger han och skrattar.
En hel del inspiration har han också fått från sin bror, berättar han.
– Sen laddade jag ner ett gratis manusprogram från nätet och skrev på en vecka.
Problemen dök i stället upp där han minst hade anat det.
– Planeringen var absolut det svåraste. Och att få folk att komma i tid, även om jag inte själv gör det!
Filmen är till stor del på Österlengymnasiet. Drygt 50 personer har varit inblandade i projektet, inte minst många elever på skolan. Kameror har Didrik fått låna av vänners snälla föräldrar.
Filmen handlar om den mobbade pojken Ove. Han ende vän är farfar.
– Men så dör farfar. Och det är egentligen där storyn börjar. Farfar har lämnat efter sig recept på en brygd som gör Ove osynlig - och ger honom möjlighet att ge igen, förklarar Didrik Persson.
Hur gör man då för att spela osynlig? För en film med absolut nollbudget duger det inte med några påkostade specialeffekter. Det gäller i stället att hitta kreativa lösningar. Det blev en lösning som huvudrollsinnehavaren Edgar Ahrent drar upp ur sin ryggsäck. En svart mantel.
I kväll är det däremot dags för påkostad världspremiär på Grand. Didrik har fått 20 000 kronor i Leaderpengar till själva premiären och har tillsammans med sina vänner i projektgruppen hyrt biografen, tryckt affischer och gjort biljetter. Dricka och tilltugg ska det också bli, till det obligatoriska foajéminglet.
– Och så har vi köpt 20 meter röd matta att rulla ut, berättar han förtjust.
Om ett par veckor tar Didrik Persson studenten. I dagarna får han besked om han blivit antagen till en utbildning i Stockholm, med inriktning på digitala medier. Kursen mot framtiden tycks redan vara utstakad.