Värme i kyrkan riskerar frysa inne

Ett nytt värmesystem står högst på önskelistan för invändig renovering av Hammenhögs kyrka. Dessvärre är risken nu överhängande för att kyrkobesökarna får vänta på värmen.
Simrishamn • Publicerad 2 januari 2002

Pengar har nämligen sökts ur kyrkofonden, men eftersom Svenska kyrkan förlorat flera hundra miljoner på aktiebörsen överväger man att inte alls dela ut några nya kyrkobyggnadsbidrag under de närmsta åren.

- Vår förhoppning var att vi skulle få fondpengar men nu flaggas det från centralt håll om besparingar. Nytt värmesystem och en renovering av blyinfattade fönster är de åtgärder vi ville prioritera, säger Anita Larsson, kyrkokamrer i den kyrkliga samfälligheten.

Det är drygt ett år sedan kyrkan fyllde 150 år och sedan dess har den utvändigt fått en ansiktslyftning. Lagom till den gångna julhelgen blev kalkning och renovering av yttertaket klart.

Nästa steg var den invändiga restaureringen. Ett nytt värmesystem skulle kosta 520000 kronor, elarbeten cirka 130000 kronor, smärre arbeten i golv och bänkar i samband med installationen, cirka 60000 kronor, isolering av bänksitsar 80000 kronor, renovering av blyinfattade fönster 450000 kronor, och en ny ljudanläggning med trådbundet inbrottslarm cirka 180000 kronor.

Med invändiga entreprenadarbeten och olika konsultkostnader skulle summan bli 1,9 miljoner och med mervärdeskatt totalt 2,4 miljoner kronor.

Alla kostnader rör i princip direkt och indirekt uppvärmningen och merparten hade man alltså hoppats kunna finansiera genom kyrkobyggnadsbidrag och dessutom en kyrkoantikvarisk ersättning. Utan de pengarna lär en renovering inte vara realistisk.

När den centrala kyrkostyrelsen och kyrkofondens styrelse höll sina sista sammanträden för året i december var budgeten den tyngsta och svåraste frågan.

Mycket tuffa besparingar diskuterades och det drastiska förslaget, att helt enkelt inte dela ut några som helst kyrkobyggnadsbidrag under ett år, väcktes. Det skulle betyda en besparing på 90 miljoner kronor.

Hur det blir med bidragen lär ska bli klart under januari månad. Den 31 ska kyrkostyrelsen fatta definitivt beslut.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.