Värphönsen ska ha nya burar

Den österlenske äggproducent som ålagts ett rekordhögt vite av miljö- och hälsoskyddsnämnden för att han inte bytt ut hönsens burar får ytterligare några månader på sig innan det löpande vitet utlöses.
Simrishamn • Publicerad 10 juli 2002
Arkivbild: Sprisse Nilsson
Arkivbild: Sprisse NilssonFoto: 

Nämndens beslut var att han skulle betala 100000 kronor i månaden från och med den 1 juni och så länge han inte lever upp till kraven. Länsstyrelsen har förlängt den tiden till den 1 oktober. Äggproducenten har haft fyra år på sig att inreda burarna för värphönsen så att de lever upp till ny höjda kraven på rede, sittpinne och sandbad. Fyra gånger har dock Jordbruksverket medgett dispens innan man sa nej. Om driften ska fortsätta måste det alltså göras om i stallarna, de gamla burarna ska bytas ut mot nya godkända. När hönsägaren överklagade nämndens beslut begärde han inhibition, det vill säga att föreläggandet inte skulle gälla förrän länsstyrelsen avgjort saken. Det blev avslag både i länsstyrelsen och länsrätten.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.