Värsta snöovädret på många år

Simrishamn • Publicerad 30 december 2005
Utanför Hammenhög vid lunchtid i går. Vägarna är inte snöfria, men fullt körbara.Bild: Sprisse Nilsson
Utanför Hammenhög vid lunchtid i går. Vägarna är inte snöfria, men fullt körbara.Bild: Sprisse NilssonFoto: 

Bland de värsta snöoväder på många år. Så beskrivs snöstormen på Österlen av Sven-Erik Andersson, ansvarig för Vägverkets snöröjning på regionens landsbygd.

– Trafiksituationen är besvärlig, säger Andersson. Särskilt söder om väg 11.

Trots att det var plusgrader under större delen av gårdagen hade Vägverket alltså problem att hålla de stora vägarna snöfria.

– Snön som kommer ner är inte plus. Och dessutom har vinden vänt från sydöst till sydväst. Den decimeter nysnö som kommit börjar därför flytta på sig igen.

Vägverkets 45 egna maskiner och 100 inhyrda dito jobbade under gårdagen med snöröjningen.

– Om vi skulle hålla till exempel vägen mellan Hammenhög och Simrishamn ren från snö skulle det behövas 20 maskiner bara där, säger Sven-Erik Andersson.

Han hävdar att snöovädret är det värsta på många år.

– Det är inte ofta vi har så här stora snömängder, säger han. Det talas om en meter snö i kommunens norra delar.

Under förmiddagen i går var det stopp i trafiken mellan Hammenhög och Smedstorp. Anledningen var att en buss blockerade vägen.

– Annars har det inte varit många stopp. Trafikanterna har verkligen skött sig, säger Andersson.

Inne i Simrishamn jobbade lastare i alla hörn med att få bort snön. Totalt 30 maskiner var i gång i stan och kommunens övriga samhällen.

– Vårt enda problem är smågatorna där det håller bilar parkerade, säger Christer Karlsson, kommunens snösvängsansvarige.

Emma Lawesson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.