Vattenfall får positivt gensvar på sin satsning
– Detta är toppen! Man ska bygga där det finns vind, säger Ola Jönsson, vd för Österlenvind och delägare i två av de fyra verk som byggdes nära Simrislund och Simris 1993 och 1996.
– Våra två verk producerar två miljoner kilowattimmar per år, vilket räcker för närmare 100 eluppvärmda villor, förklarar Ola Jönsson. Nöjd med satsningen är också Nils-Eric Nilsson på Axeltorp, en av de fem markägare som ska utarrendera mark till Vattenfall.
– Jag tror att det här blir bra, med tanke på att vi hållit på med processen i sju år, säger Nils-Eric Nilsson, vars gård ligger strax öster om Hammenhög.
Sten Lindvall i Östra Herrestad hyser dock sina tvivel.
– Det behövs vindkraft. Men när projektet först presenterades var underlaget bristfälligt. Jag är orolig för att skuggorna från de östra verken kan störa oss på morgonen, säger Sten Lindvall, som får cirka 700 – 800 meter till närmaste vindkraftverk. I mötet deltog Martin Almgren från ljud- och vibrationskonsulten ÅF-Ingemansson i Göteborg.
– Vi har spelat in ljudet från fyra verk i Löberöd. Det får inte låta mer än 40 decibel från ett vindkraftverk, säger Martin Almgren, som ger besökarna möjlighet att lyssna på bakgrundsljudet.
Som jämförelse nämner Almgren att riktvärdet för ljud är 55 decibel (dBA) när man bygger en ny väg.
Som YA nämnt har Vattenfall övertagit bygglov och miljötillstånd för projektet.
– Om projektet blir av räknar vi med byggstart 2010, säger Göran Fagerström, projektledare för vindkraftparken. Miljötillståndet är klart, men bygglovet har överklagats och ligger därför hos länsstyrelsen för prövning.
– Naturligtvis blir det störningar under byggtiden, bland annat för vägarbeten och kabeldragning, säger Göran Fagerström.
När de nio verken står klara ska den totala effekten bli 18 megawatt.
Årsproduktionen av förnybar el ska förse cirka 11 000 hem med hushållsel (beräknat på cirka 5 000 kilowattimmar per hushåll och år).
Efter trettio år ska verken plockas ner, om inte en förnyad prövning sker.