Annons

Vatten skyddar körsbärsknoppar mot frost

Fruktträden har kommit längre i sin utveckling än normalt i vår, men nu hotar kylan. Fast det är inte blåst och snöblandat regn som är värst – utan frost och vindstilla. På Orelund bevattnas just nu körsbärsträden som skydd mot nattkylan.
Vik • Publicerad 10 april 2019
Körsbären bevattnas på Orelund för att skydda mot nattfrosten. Det är de knubbiga blomknopparna mitt i bilden som John Orelund är rädd om.
Körsbären bevattnas på Orelund för att skydda mot nattfrosten. Det är de knubbiga blomknopparna mitt i bilden som John Orelund är rädd om.Foto: Ulrika Wangel

I förra veckan pratade YA med äppelodlaren Sven Olsson i Vik norr om Simrishamn om den ovanligt tidiga våren – och den risk för bakslag som finns vid eventuella köldknäppar när träden börjar närma sig blomning.

Efter en varm period har nu vädret svängt – med bitande vindar och risk för nattfrost ända nere vid kusten. Sven Olsson konstaterar nu att det för hans del inte är så mycket att göra mer än att hoppas på det bästa, så att det inte blir för mycket skador på knopparna, med bruna så kallade ”slipsar” på äpplena som resultat.

Annons

– Det jag inte själv kan göra något åt är ju inte lönt att oroa sig för i förväg.

De höga stolparna bär upp sommarens regnskyddsduk över körsbären – men på en del av dem sitter också bevattningssprinklers, berättar odlaren John Orelind på Orelunds Frukt.
De höga stolparna bär upp sommarens regnskyddsduk över körsbären – men på en del av dem sitter också bevattningssprinklers, berättar odlaren John Orelind på Orelunds Frukt.Foto: Ulrika Wangel

Själv planerar han inga åtgärder – men det finns en del att göra, och det görs också främst på storskaligare odlingar. Den gammaldags metoden är att elda halmbalar i odlingen – röken håller den kalla luften borta, berättar Sven Olsson.

På Kiviks Musteri berättar odlingschef Jan Flemming Jensen att man räknar med att klara träden bland annat genom att man sett till att jorden ligger bar under träden.

– Då avger marken lite mer värme och det tillsammans med att träden är i gott skick sen året innan, det är det viktigaste.

”Man brukar säga att vattnar man en millimeter så klarar man en minusgrad”

En annan metod för att skydda mot frostskador är att bevattna. Och det gör man på Orelunds Frukt mellan Vik och Rörum. Men inte äpplena, utan gårdens körsbärsodling, berättar John Orelind.

Körsbärsodlingen har nämligen ett sprinklersystem. Systemet utnyttjar de höga stolpar som längre fram på året används för att bära upp den regnskyddsväv som sätts upp när bären börjar mogna.

John Orelind visar YA systemet, där var och en av de högt placerade munstyckena kan täcka in ett stort antal spaljerade körsbärsträd med ett fint regn:

– Man brukar säga att vattnar man en millimeter så klarar man en minusgrad, och så vidare.

Ulrika WangelSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons