Weibulls vd slutar

Vid årsskiftet slutar Staffan Lundbom som vd för Weibull Trädgård AB i Hammenhög. Då har han arbetat åtta och ett halvt år i företaget.
Simrishamn • Publicerad 4 augusti 2004

- Jag har trivts bra, men tycker att det är dags för någon annan att ta över vd-skapet. Det behövs nya idéer, säger Staffan Lundbom till YA. När han tog över vd-stolen i juli 1996 var det ekonomiska läget besvärligt. Weibull Trädgård blev då ett eget aktiebolag istället för att vara en division i moderbolaget. Årsomsättningen har sedan dess ökat från 270 till 440 miljoner kronor, "men resultatet har gått upp och ner". - Det har varit ömsom vin och ömsom vatten, medger Lundbom, som i fjor brottades med ekonomiska problem på potatissidan. Sedan 1996 har dock Weibull Trädgård gett en sammanlagd vinst på cirka 70-80 miljoner kronor och skapat flera arbetstillfällen på Österlen. Staffan Lundbom har under sitt vd-skap tillhört långpendlarnas skara. Minst två timmar om dagen har han tillbringat i bilen, mellan bostaden i Söndraby vid Oppmannasjön och frömetropolen på Österlen. Inom kort blir det klart vem som tar över vd-stolen. Den nye verkställande direktören ska under hösten arbeta tillsammans med Lundbom för att lära känna företaget. - Själv har jag inga särskilda planer för framtiden, säger 55-årige Staffan Lundbom, som dock lär engagera sig i Bäckaskogs slott, där hans fru redan är verksam. FAKTA / Weibulls * Moderbolaget Svalöv Weibull bedriver växtförädling och utsädesproduktion. Företaget ägs till 60 procent av Lantmännen i Sverige och 40 procent av tyska kemijätten BASF. * Dotterbolaget Weibull Trädgård i Hammenhög har 200 anställda, därav ett 80-tal i Hammenhög. Företaget omsätter 440 miljoner kronor. * Weibull Trädgård har verksamhet i Hörby och Sösdala (torv), Jönköping och Umeå (potatis) samt i Danmark och Norge.

Pontus Persson pontus.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.