YA testar: Yoga för nybörjare

Armbågarna värker, benen svajar okontrollerat i luften och i ryggen gör sig muskelgrupper påminda som förmodligen inte varit i bruk på bra många år. Jag kämpar hårt för att inrätta min kropp i skulderstående yogaposition.
Simrishamn • Publicerad 23 juli 2002

Bild: Tomaz Jönsson" BORDER="0"Bild: Tomaz Jönsson Resultatet: erbarmligt - ända tills kursledaren Åsa Nyström med ett lätt ryck i mina fötter hjälper till att få ben, höfter och axlar åtminstone i närheten av den lodräta linje längs vilken de ska ligga. Ett tiotal sekunder uthärdar jag, sedan blir jordens dragningskraft mig övermäktig och jag dråsar ograciöst till marken. Det är ett tiotal personer som har samlats på Österlens Museums innergård för att förkovra sig i yogans konst. En del har tränat förut, vilket märks när de med största lätthet och avslappnade anletsdrag går upp i komplicerade ställningar som "plogen" och "kråkan". Själv tycker jag att allt slags lugn, harmoni och balans är ganska fjärran, förutom när vi med jämna mellanrum lägger oss i den traditionella avslappningspositionen med benen i sär och uppåtvända handflator. Den känns det som jag klarar av. Åsa Nyberg tröstar dock oss lite mindre förfarna med att man inte ska bli ledsen ifall man inte lyckas med alla ställningar första gången - redan ett par veckors övning brukar förbättra balansen och smidigheten avsevärt. Trots nybörjarens alla vedermödor känner jag mig efteråt betydligt mer lugn och avslappnad än tidigare, och börjar i tanken redan skissa på en träningsplan för de kommande veckorna ...

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.