Annons

15 hundar omhändertogs direkt

Elva valpar och fyra vuxna hundar omhändertogs omedelbart, när länsstyrelsens djurskyddsinspektörer i går kom för att göra vad de trodde skulle bli en rutinmässig inspektion. Vi bedömde att det inte fanns någon utsikt att hundarnas miljö skulle förbättras inom överskådlig tid. Det var ren misär, säger Marcus Björklund, enhetschef på länsstyrelsens djurskydds- och veterinärenhet.
Sjöbo • Publicerad 18 mars 2014
Djurskyddsinspektörerna Peter Stenberg och Janne Sundin lyckas med hjälp av vicevärden ta sig in i trapphuset, men sedan blir det stopp för deras kontroll av en hund.
Djurskyddsinspektörerna Peter Stenberg och Janne Sundin lyckas med hjälp av vicevärden ta sig in i trapphuset, men sedan blir det stopp för deras kontroll av en hund.Foto: Foto: Annica Jönsson

De senaste månaderna har länsstyrelsen haft svårt att hinna med alla anmälningar om djur som misstänks fara illa runt om i Skåne. Personalen har varit reducerad och högarna har växt sig allt större. Därför genomförde man igår en jätteinsats med både inspektörer, veterinärer och chefer. Sammanlagt gjorde 28 personer 76 kontroller runt om i Skåne. Två av dem slutade med omhändertaganden: det ena av katter, det andra av hundar.

Enhetschefen Marcus Björklund tillhörde den grupp som genomförde inspektionen hemma hos en hundägare i Sjöbo kommun. En anmälan om hundhållningen hade inkommit redan i september förra året, men inspektörerna hade inte kunnat föreställa sig att läget skulle vara så akut som det visade sig vara.

Annons

- I anmälan fanns bara en misstanke om att hundarna rastades bristfälligt, och att det kanske fanns valpar i ett uthus. Vi har 25-30 liknande anmälningar, och oftast handlar det mest om att vi får förklara för ägarna att de inte får lämna hundarna utan tillsyn mer än sex timmar, säger Marcus Björklund.

I det här fallet var det dock annorlunda.

- I flera rum i bostaden bestod golvbeläggningen av urin och hundbajs, blandat med stoppning och papper som hundarna tuggat sönder. Möblerna var helt nerkissade och där var en fruktansvärd stank, säger Marcus Björklund.

I bostaden befann sig fyra vuxna hundar. När inspektörerna sedan kontrollerade uthuset hittade de elva valpar där.

- Där var strött med något som en gång varit spån, men där fanns inget vatten och ingen mat.

Både de vuxna hundarna och valparna var dock i gott skick.

- De var väldigt pigga och framåt, och min förhoppning är att det kommer att gå att sälja dem, säger Marcus Björklund.

Han drar slutsatsen att hundarna fått vatten och mat regelbundet, men inspektörerna tvekade inte om att omhänderta alla 15 hundarna.

- Hundar ska ha inte ha en sådan miljö som de hade här. De ska rastas regelbundet och de ska ha fri tillgång till vatten.

- Vi bedömde att det inte fanns någon utsikt att miljön skulle förbättras inom överskådlig tid. Ägaren var själv också medveten om att djurhållningen hade spårat ur, säger Marcus Björklund.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons