Annons

206 nya vägnamn till beskådande på jättestor karta

Projekt nya vägnamn har tagit ett stort kliv framåt. Nu finns en färdig karta med 206 nya namn inlagda.
Sjöbo • Publicerad 31 maj 2005
Krister Persson framför den nya kartan med 206 vägnamn. Namnen har fått godkänt av myndigheter som polisen och militären. BILD: LEIF MÖLLER
Krister Persson framför den nya kartan med 206 vägnamn. Namnen har fått godkänt av myndigheter som polisen och militären. BILD: LEIF MÖLLERFoto: 

Vi ska uppdatera kartan med jämna mellanrum och i sommar ska vi ställa ut den på biblioteket. Men om någon är nyfiken så kan vederbörande komma in till oss på miljö- och byggnadsförvaltningen redan nu, berättar Krister Persson på förvaltningen.

Krister är ansvarig för sammanställningen av alla de hundratals namnförslag som kommit in från allmänheten. Han har lagt ner ett halvårs arbete på att pussla ihop alla data som är relevanta på kartan.

Annons

Namnkommittén har alltså fastnat för 206 nya vägnamn. Alla är dock inte förslag från allmänheten utan kommittén har adderat några egna namn. – Namnkommittén ska ta ett första beslut på ett möte den 20 juni. Det kan leda till ändringar. Sannolikt blir hela namngivningsprojektet inte färdigt förrän i höst.

Den stora kartan hängdes upp i kommunkansliets korridor på tisdagsmorgonen och den lockade genast till sig kommunanställda som vill kolla vad vägen ska heta där de bor.

YA berättade kring årsskiftet om fyra av förslagen som inkommit. Endast ett av de fyra fick godkänt, om än i sammandraget skick, Tolånga ängars väg blev Tolångaängsvägen.

Däremot fick inte Tules väg, Mormans väg och Olas väg godkänt, utan de blir bivägar till i tur och ordning Ellestadsvägen, Stora Vanstadsvägen och Lövestads byaväg.

När det gäller den svåra nöten att samsas med Ystads kommun om ett gemensamt vägnamn på väg 13 så kan man väl säga att namnkommittén nådde halvvägs - nämligen till kommungränsen. Väg 13 ska nu heta Ystadsvägen i Sjöbo kommun och Sjöbovägen i Ystads kommun. Fiffigt va!?

Leif Möller

0416-192 12

leif.moller@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons