22 000 i vite för förfallen fastighet

En kvinna som tidigare bott i Sjöbo kommun tvingas betala ett vite på 22 000 kronor för att hennes hus förfallit.
Sjöbo • Publicerad 4 oktober 2007

Kammarrätten ger kommunen rätt att kräva ut vitet, trots att fastigheten är såld och felen åtgärdade. Att det är kvinnans före detta make som åsamkat felen saknar betydelse, anser kammarrätten.

Kvinnan bodde på fastigheten fram till 1991. Efter flytten bodde den före detta maken kvar på fastigheten, som dock fortfarande ägdes av kvinnan. Anledningen till detta var att banken inte godkände att den före detta maken stod som ägare.

I november 2003 beslutade miljö- och byggnadsnämnden att förelägga kvinnan att bland annat laga ett trappräcke och en trappa. Hon skulle även färdigställa en ombyggnad av entrén så att utförandet följde krav på grundläggning och brandavskiljning mot grannfastigheten. Nämnden ställde också krav på att kvinnan skulle färdigställa entrédelen så att den gav ett vårdat intryck på omgivningen.

När nämnden gjorde återbesök ett år senare konstaterade man att åtgärderna inte var utförda och begärde att länsrätten skulle fastställa ett vite på 22 000 kronor. Detta gjorde länsrätten i februari 2006.

Kvinnan överklagade beslutet till kammarrätten. Enligt kvinnan har hennes dåvarande man haft kontakt med kommunen flera gånger angående vitet. Hon påstår också att han "tills vidare" fick anstånd med att utföra åtgärderna. Detta dels eftersom huset var till salu och dels eftersom vissa åtgärder var svåra att genomföra på vintern.

Efter att huset sålts började de nya ägarna åtgärda felen på huset under hösten och vintern 2004, ett arbete som nu är avslutat.

Eftersom felen är åtgärdade menar kvinnan att hon inte ska behöva betala vitet, men detta går inte kammarrätten med på. Kammarrätten skriver i sitt beslut att kvinnan i sin egenskap av fastighetsägare ska föreläggas vitet. Att hon överlåtit åt den före detta maken att sköta fastigheten saknar betydelse, liksom det faktum att åtgärderna numera är utförda.

Enligt kammarrätten har kvinnan inte presenterat några bevis för att hon fått anstånd av miljö- och byggnadsnämnden att utföra åtgärderna.

Andreas Mårtensson

0416-192 14

andreas.martensson@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.