Annons

3G-irritation över sega bygglov

3G-branschen har bråttom. Byggandet av mastnätet till den tredje generationens mobiltelefoni måste vara igång innan årsskiftet annars hotar vite från licensgivaren, Post och telestyrelsen, mot teleoperatörerna.
Sjöbo • Publicerad 13 mars 2003

Därför ökar branschen nu trycket på kommunernas byggnadsnämnder. Även nämnden i Sjöbo har fått känna av det ökade trycket Teleoperatören 3GIS har, tillsammans med projektören Plan-Net, sedan mitten av juni i fjor ansökt om åtta bygglov för telemaster i Sjöbo komun. Samtliga åtta ligger fortfarande för handläggning hos byggnadsnämnden. Den äldsta ansökan, som gäller en Vanstadsfastighet, lämnades in för nästan exakt nio månader sedan. I anteckningarna från ett möte mellan företaget och John-Erik Ottosson, ordförande för miljö- och byggnadsnämnden, samt ledande tjänstemän på förvaltningen kan man spåra en viss irritation från företaget över att inga av ansökningarna är färdigbehandlade. - Vi tycker att nästan nio månaders handläggningstid är för lång tid. Vi har ju en bortre deadline att ta hänsyn till, säger Fredrik Hansson hos 3GIS. På det nämnda mötet diskuterade man en lång rad frågor som rör byggglovsansökningarna, eventuella strålningsrisker, vilket ansvar plan- och bygglagen lägger på kommunen med mera. Kommunrepresentanterna undrade varför 3GIS inte bemötte de yttrande från exempelvis grannar som kommunen fått i samband med en bygglovsansökan. 3GIS menade att först man inte ville svara på yttranden som tar upp eventuell strålningsrisk från masterna. Det är Strålskyddsinstitutets bord. Men efter en stunds diskussion beslöt man att företaget skulle bemöta folks oro över den eventuella strålningen. - Vi menar att strålningsfrågan inte är aktuell i själva bygglovsförfarandet. Däremot ger vi gärna vår syn på denna fråga i andra sammanhang, säger Jens Whalström hos 3GIS. Så kallad sametablering (att flera bolag delar på en mast) var också uppe på tapeten på mötet. Sjöbo kommun vill se mer av sametablering. 3GIS har förbundit sig att erbjuda andra operatörer plats i masterna. Men man betonar också att sametablering ibland omöjliggörs av tekniska skäl. Sjöbo kommun kräver en helhetsbild av samtliga operatörers slutliga nät innan man tar upp enskilda bygglov i nämnden. "Orimligt" tycker 3GIS. En redan översänd lista med utbyggnadsplanens alla basstationer i kommunen borde räcka för att beslutsfattarna ska få en helhetsbild och kunna besluta i enskilda bygglovsärende. Både Fredrik Hansson och Jens Whalström anser att framförallt mindre kommuner glömmer bort de pluseffekter som en utbyggnad av 3G-nätet innebär. - 3G ger en demokratisk infrastruktur så till vida att små kommuner har precis samma möjligheter som storkommunerna. Dessutom ger själv utbyggnaden effekter på ekonomin därför att byggarna använder lokala leverantörer.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons