Annons

58 000 i vite för skräpig tomt

Sjöbo • Publicerad 11 maj 2005

Miljö- och byggnadsnämnden i Sjöbo har beslutat om att ge en fastighetsägare i Hårderup i norra delen av Sjöbo kommun viten om totalt 58 000 kronor på grund av ovårdad tomt och ovårdade byggnader. Nämnden har upprepade gånger besiktigat tomten och uppmanat fastighetsägare att vidta åtgärder.

Vid första besiktningen år 2000 låg det rester av byggmaterial, gammalt virke och annat småskrot på tomten. Ägaren fick två veckor på sig att rensa upp skräpet.

Annons

Ett och ett halvt år senare fanns det fortfarande en massa skräp på tomten och byggnaderna var i ännu sämre skick. Fastighetsägaren fick tre månader på sig att riva vissa byggnader och transportera bort rivningsmassorna.

Vid nästa besiktning 2003 hade två av de tre byggnader rivits av de som skulle rivas. Men allt skräp hade inte transporterats bort och de övriga byggnaderna var i ännu sämre kondition. Tomten var dessutom igenväxt av sly. I januari i år fick nämnden in en anmälan om att takplåtar från byggnaderna flög omkring även in på grannfastigheten. Vid en besiktning i slutet av april hade inte några ytterligare åtgärder vidtagits av fastighetsägaren.

Enligt bygglagen ska byggnadernas yttre hållas i vårdat skick. Det är också förbjudet att skräpa ner utomhus om allmänheten har tillträde eller insyn till platsen.

Beslut om vite kommer att lämnas till Länsrätten om inte de övriga byggnaderna rivs och allt skräp transporteras bort. Dessutom ska växtligheten på tomten röjas så att den ger ett vårdat intryck.

Vitena kommer att utdömas om inte fastighetsägaren har åtgärdat problemen inom två månader.

Anja Degerholm

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons