58-åring friad i grannbråk

Det blev en friande dom i grannbråket som slutade med en anmälan om försök till grov misshandel. En 58-årig man stod åtalad för att ha försökt köra över sin granne med traktor, men åtalet ogillas av tingsrätten.
Sjöbo • Publicerad 13 februari 2002

Tingsrätten menar att det inte går att styrka att 58-åringen försökt skada grannen. Bråket mellan de båda grannarna gällde en tvist om pengar. 58-åringens djur hade vid något tillfälle varit inne på grannens mark och trampat ner. 58-åringen var villig att betala 500 kronor för skadegörelsen, men grannen ville ha 1|000 kronor i ersättning. Grannen upprättade en faktura på 1|000 kronor som han den aktuella dagen försökte överlämna till 58-åringen. Denne ville dock inte ta emot fakturan och grannen försökte då stoppa den i hans kläder. 58-åringen steg då upp i sin traktor och försökte köra från platsen. Därefter går uppgifterna isär. Enligt grannen började 58-åringen backa traktorn mot honom i hög hastighet samtidigt som han tittade bakåt. Grannen tvingades då hoppa åt sidan, hade han inte gjort det så hade han blivit påkörd. 58-åringen har erkänt att han backade traktorn mot grannen, men bara för att denne blockerade vägen. Han menar att grannen aldrig var i fara. 58-åringen säger att han körde i låg hastighet och hade full kontroll över situationen. I domen går tingsrätten helt på den åtalades linje. Genom de vittnesberättelser som förekom i tingsrätten anser rätten det styrkt att 58-åringen backat traktorn i låg hastighet. Enligt tingsrätten hade denne inget tillräckligt motiv för att vilja skada sin granne. Det rådde enligt rätten ingen ovänskap mellan de båda, förutom tvisten om pengar. Tingsrätten finner det ?ytterst osannolikt? att 58-åringen skulle ha backat den tunga traktorn mot grannen utan att förvissa sig om att genast kunna stanna.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.