Annons

75 och 80-åringar specialinbjudna på möte

I går kunde man tro att vårdcentralen öppnat filial i kommunhuset. Men så icke. Blodtryckstagandet och fingerstickandet var ett av inslagen i ett informationsmöte om hur äldre kan behålla hälsan. Särskilt inbjudna var ett 30-tal Sjöbobor som har det gemensamt att de fyller 75 eller 80 år i år.
Sjöbo • Publicerad 7 oktober 2008
Berit Fagerlund från Fränninge var nyfiken på hur det stod till med blodsockervärdet och sjuksköterskan Lena Jönsson gav snart besked. BILD: SPRISSE NILSSON
Berit Fagerlund från Fränninge var nyfiken på hur det stod till med blodsockervärdet och sjuksköterskan Lena Jönsson gav snart besked. BILD: SPRISSE NILSSONFoto: 

Mötet arrangerades av kommunen och vårdcentralen och det ingår i ett större samverkansprojekt i Sydöstskåne.

Det är regionfullmäktige i Region Skåne som initierat projektet som ska skapa en dialog med äldre om hälsa, trygghet, livsstil och boende.

Annons

Människor i 75-80-årsåldern representerar det som kallas "tredje åldern". Det är de som har några fler ljus i födelsedagstårtan än 65, men som ännu är friska nog att vara fysiskt aktiva.

– Kommunerna kan ha olika arbetssätt i det här projektet. En del kommuner har uppsökande verksamhet i hemmet där de talar om hälsofrågor. Vi i Sjöbo valde att ha ett informationsmöte, säger Ingrid Olsen, medicinskt ansvarig sjuksköterska hos Sjöbo kommun. Per Olsson, chef på vårdcentralen inledde med att tala om hur man förebygger ohälsa.

– Ni är inte vilka som helst, ni tillhör nämligen den friskare delen av populationen, konstaterade Per Olsson och inordnade publiken i "den tredje åldern".

Flera i publiken svarade ja på frågan om de fortfarande kör bil, andra vittnade om att de ännu cyklar, promenerar och jobbar i trädgården.

– Den avlöses av den "fjärde åldern" då ni kanske kommer att behöva vård för krämporna.

Vi människor tacklar sjukdomar helt individuellt. En tänkare har sagt följande: "det är inte vad du har, utan hur du tar det".

– En viktig sak för att behålla hälsan är att vårda sina vänskapsrelationer, menade Per Olsson.

Han avlöstes av Monica Botvidsson och Peter Fritz som informerade om hemtjänsten, Bodil Johansson och Malin Rosberg om rehabilitering, Susanne Andersson och Ann-Helen Olsson om anhörigstöd och livsglädje. Komna så långt i mötet var det dags för provtagning och enkäter. I ett sidorum hade man bullat upp med grejor för blodtrycksmätning och blodsockermätning. Alla som tog prov fick svar direkt och Per Olsson gav kommentarer till de värden som uppvisades.

Dessförinnan hade publiken fått fylla i en hälsoenkät.

– Vi ska senare göra en uppföljningsenkät. Och alltsammans är helt anonymt, betonade Ingrid Olsen.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons