Aktiviteter för ensamma bör prioriteras

Kommunen bör prioritera arbetet med att hitta aktiviteter och samvaro för personer som bor hemma och har hemtjänst. Det framgår av en ny rapport. Men överlag är vårdtagarna inom både hemtjänst och på särskilda boenden nöjda.
Sjöbo • Publicerad 26 januari 2012

Undersökningen, som görs av Socialstyrelsen, bygger på svar från personer som har hemtjänst eller bor på något av kommunens särskilda boenden.

Sammanställningen pekar på att en av de saker som bör prioriteras i Sjöbo är aktiviteter för personer som har hemtjänst.

Frågan diskuterades på vård- och omsorgsnämndens senaste möte. Ord- förande Berit Lundström (M) säger att kommunen har öppet för alla på ett flertal ställen, till exempel Kärnan i Sjöbo.

Vård- och omsorgsförvaltningens administrativa chef, Gunilla Lynghed, tycker det finns anledning att titta över utbudet.

– På många ställen finns det aktiviteter men i Blentarp är det sämre ställt.

Hon tror också att det finns vårdtagare som inte känner till att de har rätt till ledsagning till öppna verksamheter eller arrangemang.

Rätt med internet

Generellt konstateras att informationen behöver förbättras. Detta gäller både de som har hemtjänst och de som bor på boendena.

Berit Lundström påpekar att sedan undersökningen genomfördes har kommunen sjösatt en ny hemsida.

Men om det är rätt åtgärd för de aktuella målgrupperna är osäkert. Fortfarande är det många äldre som inte söker information på internet.

Berit Lundström framhåller att kommunen bjuder in alla 75-åringar till information om aktiviteter, möjligheten att äta på boende- restaurangerna med mera.

Kommunen har också ett uppsökande projekt för att nå dem som de misstänker sitter mycket ensamma.

I en annan sammanställning som gjorts av Socialstyrelsen och SKL (Sveriges kommuner och landsting) framgår att det är färre i Sjöbo som är mycket nöjda med personalens bemötande jämfört med andra orter i landet.

Statistiken nämner dock inget om hur många som är missnöjda.

Bemötande

Bemötandet på de särskilda boendena får ungefär motsvarande betyg men där ligger flera andra orter klart sämre vilket gör att Sjöbo trots allt hamnar längre upp på listan. Men även här omfattar redovisningen bara de vårdtagare som gett betyget mycket nöjd.

Totalt sett ligger Sjöbo i Skånetopp tillsammans med Klippan och Ängelholm när de som har hemtjänst får sätta betyg på hjälpen som helhet.

Taner Caliskan
Matz Jönsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.