Akut dagiskö bort

Paviljongen mellan Vollsjö skola och idrottshallen har blivit ett andra hem för 12 barn mellan ett och sex år. Här har Vollsjös nya förskola öppnat och samtidigt har den mest akuta dagiskön i området försvunnit.
Sjöbo • Publicerad 13 maj 2002

Efter en kort, barnfattig period i norra Färs har antalet förskolebarn åter börjat öka. Och därmed behovet av barnomsorg. Efter nyår exploderade plötsligt efterfrågan och för nästan två månader sedan omvandlades en paviljong vid skolan till förskola. - Det här var perfekt för oss, säger Maria Bellini, som bor i Vollsjö, ett stenkast från den nya förskolan. Hon håller på att skola in drygt tvåårige sonen Antonio, en process som kännas nog så omtumlande för den som inte varit på dagis tidigare. Antonio ska sedan vara 15 timmar i veckan på förskolan när mamma är hemma med småsyskonet. Maria Bellini är inte ensam om att låta det äldre syskonet gå kvar i förskola några timmar i veckan under föräldraledigheten. Den rättigheten infördes vid årsskiftet och är en av anledningarna till att efterfrågan på barnomsorg ökar. Även barn till arbetslösa kan lämna sina barn på förskola 15 timmar i veckan. En annan anledning är att det föds många barn i Vollsjöområdet just nu. - Här ute på landsbygden väljer många familjer att skaffa fler än två barn, säger Maria Bellini. Det beror nog på att livsrytmen här är en annan, man är inte lika stressad som i stan och man känner att det finns en trygghet för barnen. På Vollsjös nya förskola finns barn med både kortare och längre dagisveckor. Marie-Louise Malmqvist och Margot Hörnqvist är barnskötare, och båda har nära till jobbet. De bor i Vollsjö och kan vara flexibla i sina arbetstider. - Vi försöker arbeta så att vi är när barnen kommer och går, men vi har också ett samarbete med Trätofflan så att personal därifrån kan komma hit den sista stunden ibland, förklarar Margot Hörnqvist. Hon har arbetat många år i Vollsjöområdet, bland annat som pool-anställd inom barnomsorgen. Marie-Louise Malmqvist har en tjänst i Malmö, som hon lämnar ifall jobbet på Vollsjö nya förskola blir förlängt. Än så länge är förskolan en tillfällig lösning för att ge plats åt de familjer som väntat på en dagisplats i bortåt fyra månader (den lagliga gränsen för väntetiden på barnomsorg). Men allt tyder på att förskolan fortsätter åtminstone ytterligare ett år. Trots de 12 nya platserna, och en återanställd dagmamma, finns det i dag ett tiotal barn i kö till barnomsorgen i Piratenområdet (norra Färs). Dessa kommer troligen att placeras till hösten, när sexåringarna börjar skolan. Men troligen finns det behov av förskolan i paviljongen också. - Vi tycker det är jättefina och fräscha lokaler, och har inget emot att fortsätta här, säger Marie-Louise Malmqvist. Den första tiden arbetar personalen främst med att ge trygghet åt barnen, och skapa en gruppkänsla. De flesta har inte varit på dagis tidigare. Än så länge är flera i spädbarnsåldern, och ibland blir det sovrum av de mindre utrymmena i baracken. Men på förmiddagen har ingen något emot en promenad - vare sig det regnar eller är solsken. Och förutom den allra närmaste utemiljön har barnen tillgång till de andra förskoleavdelningarnas lekplatser.

Leif Möller leif.moller@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.