Annons

Äldre elever fick leda de yngre

I går var det eleverna som höll i lektioner på Emanuelskolan. Och nu lär de ordinarie lärarna få det jobbigt med konkurrensen. De yngre barnen i skolbänkarna belönades med godis för att de var så duktiga.
Sjöbo • Publicerad 8 oktober 2010
Selma Lindgren får prova på hur det är att inte se med hjälp av ett par förtejpade simglasögon. Hanna Brink från åttan som var med och höll i lektionen stöttar.
Selma Lindgren får prova på hur det är att inte se med hjälp av ett par förtejpade simglasögon. Hanna Brink från åttan som var med och höll i lektionen stöttar.Foto: 
Jakob Östberg, Albin Lantz och Selma Lindgren tar en närmare titt på örats olika beståndsdelar
Jakob Östberg, Albin Lantz och Selma Lindgren tar en närmare titt på örats olika beståndsdelarFoto: 

– Det här var den bästa lektion vi haft, utbrister en av de yngre eleverna när godisskålen vandrar runt.

Under 30 minuter är det åttondeklassarna Hanna Brink, Rikard Magnom och Philip Hansson som berättat om syn och hörsel.

Annons

Barnen från årskurs ett till tre har lyssnat, tittat på bilder, provat att gå med ögonbindel och svarat på frågor.

För åttornas del är lektionen examination som bevisar att de behärskar kunskaper på temat kroppen. Ett ämne de jobbat med en längre tid.

Men inför de yngre eleverna på skolan, som även de har samma tema, gäller det också att nå fram med kunskapen och se till att det blir en levande lektion.

– De måste tänka på att mottagarna är yngre barn och att de därmed måste anpassa undervisningen så att alla förstår, säger Åsa Söderberg som är lärare för åttondeklassarna.

För att alla ska kunna bedöma sin presentationsteknik videofilmas lektionen.

Som ett test på om kunskaperna gått fram till de yngre eleverna anordnades ett litet prov med fyra frågor. Eftersom alla hade alla rätt blev det godis i belöning.

Under torsdagen var det flera olika grupper med åttondeklassare som höll lektion för eleverna i de yngre årskurserna.

Rikard Magnom och Philip Hansson tror att det lite ovanliga sättet att redovisa på gör att kunskapen fastnar bättre hos dem själva.

Under tiden de arbetat med temat människokroppen har de bland annat besökt Kreativum i Blekinge. Där fick de själva prova på att kommunicera utan att ha syn respektive hörsel.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Matz Jönsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons