Äldre kvinnor mesta trafikoffer

De mest olycksdrabbade trafikanterna i Sjöbo kommun de senaste fyra åren är kvinnor, 65 år och äldre. Av 151 skadade tillhör 22 denna grupp.
Sjöbo • Publicerad 7 februari 2003

Även manliga trafikanter i åldrarna 14 till 24 år är svårt olycksdrabbade. Detta visar statistik från vägverket. Den vanligaste olyckan drabbar oskyddade trafikanter, fotgängare, cyklister, mopedister och den vanligaste följden är lindriga skador. Statistiken bygger på olycksrapporter från polisen samt sjukvårdsuppgifter. Uppgifterna gäller åren 1999-2002. Siffrorna är hämtade från STRADA, vägverkets relativt nya databas. Under de fyra åren inträffade 143 trafikolyckor med sammanlagt 151 skadade. Av de 151 fick tolv svåra skador och 135 lindriga. Fyra skador var odefinierade. Förutom de här redovisade siffrorna finns det 15 olycksoffer i Sjöbo som ännu inte fått sin diagnos. De är inte medräknade. Det finns också två olyckor där man inte kunnat fastställa olyckstypen. När det gäller platserna för olyckorna kan man inte kora något "olycksstråk" utan olyckorna är tämligen jämt fördelade över tätorten, kanske en aning mer frekventa på Västergatan, Gamla torg och Norregatan i tätorten. 72 olyckor med fotgängare, cyklister eller mopedister inträffade under de fyra åren. 66 av dessa gav skador, varav 60 var lindriga. En annan stor olycksgrupp är singelolyckor med bilar. 13 olyckor inträffade vilket resulterade i 16 skadade, varav 14 var lindrigare. En stor grupp med 23 olyckstillfällen har i statistiken inte fått någon olyckskod, men vad det än är så gav det resultatet 19 lätt skadade och en svår skada. Är då Sjöbo hårdare drabbat än andra Skånekommuner? Det är inte helt lätt att svara på den frågan då kommunerna skiljer sig åt på en rad områden, antalet invånare, antalet vägkilometer, trafikmängd med mera. Men tittar man enbart på polisrapporterade olyckor (sjukvårdsuppgifter borttagna) per 100 000 invånare år 2001 för Skåne så ligger Sjöbo kommun högre än Tomelilla, Ystad, Skurup och Simrishamn när det gäller svårare olyckor. - Sjöbo ligger sämre till när det gäller antalet svårt skadade för år 2001. Nu är det så att vi statistiskt "värderar" dödsolyckor på samma nivå som svårt skadade. Och då kan man notera att Sjöbo inte hade några dödsolyckor, medan Simrishamn, Skurup och Ystad vardera hade en dödsolycka, säger Monica Frank hos vägverkets statistikavdelning i Kristianstad. - När det gäller svårt skadade i trafiken per 100 000 invånare är det i Skåne bara Lund och Hässleholm som ligger på samma nivå som Sjöbo. Avslutningsvis ska vi nämna att STRADA än så länge inte är tillgänglig för allmänheten utan det är bara vägverket och en del kommuner som har access. Men tanken är att vissa delar ska öppnas för allmänheten.

Leif Möller leif.moller@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.