Annons

Allt mer kriminalitet i Sjöbo

Antalet anmälda brott i Sjöbo kommun ökade igen förra året. 200 fler brott, 9 procent, rapporterades 2004 jämfört med året innan.
Sjöbo • Publicerad 12 januari 2005

På två år har de anmälda brotten ökat med 31 procent. 2002 var siffran 1 777, 2003 låg den på 2143 och i fjor 2 336.

" Det förvånar mig inte. 2002 var ett år med mycket låg brottslighet. Sedan dess har det kvittat vilken kategori av brott man tittar på, Sjöbo ligger på en hög och stabil nivå överlag, säger Lars Mårtensson, tillförordnat stationsbefäl i Sjöbo.

Annons

En titt på den nedbrutna statistiken ger honom genast rätt. Alla kategorier av brott ökade förra året utom bilstölderna som minskade från 81 till 80, 2002 var antalet endast 43.

Största procentuella ökningen finns bland cykelstölderna som ökade med 21 procent till 151 förra året.

Bostadsinbrotten är också ett gissel. Förra året ökade de med 20 procent till 96. Mer glädjande är att ökningen av våldsbrotten verkar ha ebbat ut. 221 stycken förra året är en ökning med endast 3 procent.

I början av året genomförde polisen en "punktmarkering" i Sjöbo kommun då man under en period hade bemanning dygnet runt och uppdagade massor av brott. Den satsningen syns helt naturligt i statistiken, men även under resten av året har brottsfrekvensen varit hög. Under juli-september var siffran nästan lika hög som i januari-mars. En kategori brott som inte finns utbruten i Polisområde Södra Skånes statistik är narkotikabrotten. En titt på brottsförebyggande rådets hemsida ger dock vid handen att narkotikabrotten ökade från 99 till 128 under 2004.

" Sjöbo är ett heroinnäste som man inte kan hitta någon ananstans i området. Det handlar om både langning och eget bruk, säger Lars Mårtensson.

Under året har larmrapporter om knarket kommit från flera håll. Bland annat från föräldrar som menar att droganvändandet bland ungdomar ligger på en ohållbart hög nivå.

Det är också bland ungdomar som väldigt många brott begås. Enligt Lars Mårtensson handlar det om en handfull individer mellan 14 och 18 år som står för nästan all ungdomsbrottslighet.

" Det märks direkt när dessa är av banan. Det får med sig den gynnsamma effekten att svansen håller sig lugnare, säger Lars Mårtensson.

Andreas Mårtensson

0416-19214

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons