Allt mer populärt låna på biblioteket

Biblioteken utökade antalet lån under fjoråret med 4500 jämfört med året innan. De främsta orsakerna är en satsning på dvd-filmer och att allt fler lånar barnlitteratur. Även antalet besök ökar.
Sjöbo • Publicerad 31 januari 2012
Calle Andersson och sonen Jonathan Andersson tittade efter nya böcker att låna på biblioteket i Sjöbo.
Calle Andersson och sonen Jonathan Andersson tittade efter nya böcker att låna på biblioteket i Sjöbo.Foto: Bass Nilsson

Som bekant slutar inte alla böcker lyckligt. Men för biblioteket i Sjöbo blir det ett positivt bokslut för 2011. Åtminstone när det gäller antalet utlån.

Det sammanlagda antalet för biblioteken i Sjöbo i fjor stannade på 117 999 stycken. Nästan 4 500 utlån fler än året innan vilket självfallet är en glädjande statistik.

- Främst beror det på att utlåningen av barnlitteratur och dvd-filmer ökar, berättar bibliotekarie Maja Ricci.

Att antalet filmer ökar i statistiken är inte så överraskande. En medveten satsning har gjorts och pengar omfördelats för att kunna erbjuda ett attraktivt utbud.

Skolbesök

Att barnlitteraturen blivit mer populär tror Maja Ricci har sin förklaring i att skolklasserna gör många besök på biblioteken.

- Alla skolor har inte utvecklade egna bibliotek heller.

En kanal in till bibliotekets värld går via hemsidan. Sedan den nya versionen lanserades ser de även en uppåtgående trend där.

- Den bygger mycket på att vi ger tips och inspiration och kan kanske vara en del i förklaringen till att utlånen ökar.

Nyligen uppdaterades även datasystemet på biblioteket. Primärt är det för internt bruk men på sikt medför det att låntagarna kan få sms till sina telefoner när en reserverad bok kommer in.

Lika viktigt som antalet lån är mängden besök. Totalt rörde det sig i fjor om drygt 65 000 stycken. En ökning med 5 600 eller nästan tio procent.

Spöket Laban

En som ökat antalet besök på biblioteket är Calle Andersson. Han är också representativ såtillvida att han främst lånar barnlitteratur.

I går var han med sonen Jonathan och tittade efter nya böcker om Spöket Laban.

- Jag tycker det är viktigt att barnen får en läsförståelse och Jonathan är glad för att gå hit och låna böcker.

Några dvd-filmer har det än så länge inte blivit.

- Det blir böcker, det känns mer pedagogiskt.

Några böcker med hem för egen del har det emellertid inte blivit. Åtminstone inte än.

Taner Caliskan
Matz Jönsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.