Ändrade församlingar ger färre val

Sedan förra kyrkovalet 2005 har den kyrkliga kartan ritats om en hel del i Sjöbo kommun.
Sjöbo • Publicerad 17 september 2009

Och det finns bara ett val på lokal nivå att hålla reda på – 2005 var det i en del församlingar val både till kyrkofullmäktige och samfällighet. Röddinge, Vanstad och Tolånga församlingar blir ett med Lövestads församling. Och även sammangåendet mellan Östra Kärrstorp och Vollsjö går igenom vid årsskiftet 2009-2010.

Därför blir det den här gången inte fyra utan tre val att hålla reda på för de röstande i de aktuella församlingarna. Vid valet 2005 skulle väljarna rösta både till samfälligheten och till det egna kyrkofullmäktige.

En annan förändring är att valet till kyrkostämma – som fanns i vissa små församlingar – har avskaffats, berättar Marcel Salinder, informatör i Lunds stift.Antalet listor varierar. I Lövestad finns det på lokal nivå bara en lista – Lövestads församling Vårt intresse.

I Blentarp finns två, Kyrkans väl i Blentarps församling och samlingslistan i Blentarps församling.

I Vollsjö församling – där alltså också Östra Kärrstorp ingår från årsskiftet – har man två listor – Församlingens Väl i Vollsjö församling och Kyrkan i tiden i Vollsjö församling.

Listorna har geografisk koppling – Kyrkan i tiden är en Östra Kärrstorpslista. Och sammanläggningen till trots går det att rösta på Beritslund i Bjärsjölagård även i årets val – men man stänger en timme tidigare.

Det är bara i Sjöbo som det finns regelrätta partilistor. Socialdemokraterna, Centern, Moderaterna och Kristdemokraterna har egna listor i Sjöbo församling.

Det låga valdeltagandet i kyrkovalet har varit ett huvudbry för Svenska kyrkan de senaste valen. I kyrkovalet 2005 var valdeltagandet i kommunens församlingar både högst och lägst i det som nu blir Lövestads församling – 16,9 procent i Vanstad, 7,6 i Tolånga. I Blentarp låg valdeltagandet på 14 procent och i de övriga församlingarna varierade det mellan 10,3 procent i Sjöbo och 12,7 procent i Östra Kärrstorp.

Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.