Annons

Ännu ett lyft för lurad vinnare

På fredagskvällen hölls 2014 års företagarfest på Husargården. Bortåt 150 personer var anmälda till galan på vilken det också delades ut en rad priser till framgångsrika företag.
Sjöbo • Publicerad 30 augusti 2014
Glada på Interlift. Per-Åke Nilsson i mitten överraskades av kommunalrådet Stefan Lundgren, kommunens näringslivsutvecklare Lena Ytterberg, samt Håkan Fröjd och Anette Fridh från Företagarna i Sjöbo.
Glada på Interlift. Per-Åke Nilsson i mitten överraskades av kommunalrådet Stefan Lundgren, kommunens näringslivsutvecklare Lena Ytterberg, samt Håkan Fröjd och Anette Fridh från Företagarna i Sjöbo.Foto: Foto: Anette Sjöstrand

Per-Åke Nilsson gick på en rejäl blåsning, men det var det nog värt. I hemlighet hade de andra i Företagarna i Sjöbo beslutat ge honom priset som Årets företagare.

– Lurendrejeri. Men det är bara till att buga och tacka. Frågan är hur jag ska kunna leva upp till det här, sa han smått överrumplad efter att hela gratulationsföljet stormat in på kontoret.

Annons

Dagen innan hade Per-Åke Nilsson, precis som han gör varje år, börjat skriva på motiveringen till den som skulle bli Årets företagare. Trodde han.

I stället lämnade Anette Fridh, ordförande i Företagarna i Sjöbo, över en färdigskriven motivering med hans eget och företagets namn på.

Per-Åke Nilsson har sedan 1994 drivit Interlift som har lokaler vid västra rondellen.

Föredöme

I motiveringen heter det att han ”genom sitt föredömliga entreprenörskap och sitt omfattande ideella arbete för ett gott företagsklimat i kommunen är en god förebild för andra företagare”.

Tillsammans med sina medarbetare har han utvecklat företaget till att bli ett starkt alternativ för många kunder.

– Våra kunder finns främst inom industrin i Sverige. Ofta hittar de oss via industrivaruhus som Ahlsell och Tools och målsättningen är att vara bästa leverantören av lyftutrustning.

Produkterna som Interlift säljer finns spridda inom en lång rad olika verksamheter. För nästan överallt finns det behov av att flytta föremål i lodrät riktning.

Hamnkranar

Allt från lyftbord på slakterier till kranar i hamnar. I kundregistret ingår även bland annat teatrar, verkstäder, hissföretag och så finns produkterna i många telemaster och vindkraftverk.

Annons

Per-Åke Nilsson tycker att det roliga med branschen är just möjligheten att lära sig mer om andra branscher.

– Tidigare var Försvaret och Vattenfall två stora kunder. Men så är det inte längre.

Per-Åke Nilsson hade arbetat som anställd i 19 år när han fick frågan från en av huvudleverantörerna om han inte ville starta i egen regi. De ville nämligen bygga upp en ny försäljningsorganisation i Sverige.

På den vägen är det.

2004 förvärvades två företag i Malmö vilket dubblade omsättningen i koncernen vars moderbolag heter Carmita.

Under årens gång har de även köpt in fastigheten på Getinggränd där bland annat Posten är hyresgäst.

Tio anställda

Lokalt tror inte Per-Åke Nilsson att det är så många som känner till företaget och dess verksamhet.

– Det är bara tre eller fyra företag i Sjöbo som är kunder till oss.

Koncernen har i dag tio anställda och en omsättning på 24 miljoner kronor.

Per-Åke Nilsson har själv varit ordförande för Företagarna i Sjöbo och flera gånger överraskat en ovetande pristagare. Något han medger var bland de roligaste uppgifterna. Nu fick han uppleva hur det är att sitta på andra sidan skrivbordet när uppvaktningen anländer.

Taner Caliskan
Matz Jönsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons