Årets skump har pengakoll

Christer Sturesson skriver in sig i raden av personligheter i kommunens norra delar som utsetts till Årets Skump. Han har i 33 år tjänstgjort på Frenninge sparbank, Sveriges minsta sparbank, som för övrigt firar 100-årsjubileum.
Sjöbo • Publicerad 4 april 2013
Christer Sturesson har utsetts till Årets Skump. Han har varit verksam i Frenninge sparbank i 33 år och är blott den femte kamreren banken haft.
Christer Sturesson har utsetts till Årets Skump. Han har varit verksam i Frenninge sparbank i 33 år och är blott den femte kamreren banken haft.Foto: 

Christer Sturesson växte upp på Skumpens (Nils Månsson) gård. De är inte släkt på något sätt men ändå känns utmärkelsen lite extra för bankkamreren.

– Det kan inte förnekas. Det känns som om det finns en röd tråd.

Hans lillebror bor dessutom fortfarande på gården i Skumparp så kopplingen kvarstår.

Hedrad

Rent allmänt är Christer Sturesson naturligtvis stolt och hedrad över att ha blivit Årets skump. Lite blygsamt försöker han påskina att det är banken som fått utmärkelsen.

Men i motiveringen heter det att han får priset för många år av betydelsefullt och engagerat arbete i banken och därmed även för bygden.

Han har varit anställd i 33 år. Det är en tredjedel av bankens historia och precis halva det egna livet. Men han har än så länge inga planer på att sluta.

Framtid

Och han tror att även banken har en framtid.

– Bygden är betjänt av en lokal bank. Idén är att banken ska göra nytta för kunderna. Annars har vi inget existensberättigande.

Den moderna tekniken gjorde sitt intrång relativt sent, datoriseringen skedde först i början av 1990-talet, och banken har därefter haft svårt att komma i fatt.

– Vår nisch är att hålla oss på mattan och sköta affärerna med enkla medel. Banker behöver inte vara så förtvivlat stora för att fungera.

Totalt är det tre personer som arbetar i banken. Christer Sturessons långa anställningstid gör naturligtvis att han är känd för de flesta kunderna.

Eftersom jobbet som kamrer är på halvtid får han tid över till att sköta jordbruket därhemma. Tanken var att han först skulle ägna sig åt lantbruk men verkligheten tog honom på en helt annan resa.

– Jag läste in en jur kand och provade på att sitta i tingsrätten i Borås. Men jobbet innebar att jag hela tiden kom i kontakt med den negativa sidan av samhället.

Kiruna

Christer Sturesson provade också på att vara några sommarmånader hos polisen i Kiruna. Att det blev så långt norrut berodde på att han själv sökte sig dit för äventyrets skull.

Men sedan gjorde han det en tvärvändning och återvände till jordbruket och Fränningetrakten.

– Jobbet i banken har varit bättre. Jag har trivts och fått se den positiva sidan av samhället.

Lisa Kron
Matz Jönsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.